Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Κάθε αρχή και δύσκολη

    

     - Θα μάθω βιολί, είπε η Πίπη και όλοι την κοίταξαν περίεργα, πιο περίεργα από όταν πρωτοείδαν τα πεταχτά της κοτσίδια και τις πολλές της φακίδες.
     - Τι το θέλεις το βιολί; της είπαν.
     - Μου αρέσει, απάντησε.
     Και η αλήθεια ήταν ότι το βιολί της άρεσε από παλιά, από όταν τα κοτσίδια της ήταν πιο χοντρά και οι φακίδες της περισσότερες. Της άρεσε επειδή το βιολί δεν είναι ένα απλό μουσικό όργανο, είναι ένα όργανο μαγικό. Αλλιώς, γιατί χρειάζεται να το ακουμπήσεις με ένα ραβδάκι για να κελαηδήσει;
     Πολύ περίεργα την κοίταξαν οι άλλοι, όταν έμαθαν για το βιολί, τόσο περίεργα που άρχισε να προβληματίζεται. Όμως η Πίπη έχει και φίλους, τον Τζίμυ τον Γλωττοφάγο, την Ρίνα τη Μινωταυρίνα, την Μίνα τη Σιβυλλική, την Πετιμεζούλα τη Ζεν, οι οποίοι πολύ ενθουσιάστηκαν με την ιδέα. Και πολύ χάρηκε η Πίπη που έχει αυτούς τους φίλους, επειδή την στηρίζουν και την ενθαρρύνουν.
     - Α, της είπε ένας φίλος φίλου, θα σου δώσω εγώ ένα βιολί για να παίζεις.
     - Τι ωραία, είπε η Πίπη.
     - Μόνο που είναι παλιό...
     - Ακόμα καλύτερα, σκέφτηκε η Πίπη, θα το είχε κάποιος παλιός, μεγάλος μάγος...
     - ...και θα χρειαστεί να το πας στο μάστορα.
     - Α, εντάξει τότε, είπε η Πίπη.
     Και πήρε το βιολί που της έδωσε ο φίλος του φίλου - που δεν έμοιαζε καθόλου με μαγικό όργανο, αφού δεν είχε ραβδάκι - και το πήγε στο μάστορα.
     - Θέλω να φτιάξω αυτό το βιολί, είπε στο μάστορα.
     - Για να δούμε, είπε εκείνος και έπιασε το βιολί και το κοίταξε από όλες τις πλευρές. 
     Το χάιδεψε, το γύρισε ανάποδα, το έβαλε να κάνει "Αααα" και κοίταξε το λαιμό του με το φως, και ύστερα το εξέτασε για ακροαστικά, χτυπώντας τα πλευρά του με τα δάχτυλα.
     - Θα είμαι ειλικρινής, είπε στην Πίπη, που περίμενε με αγωνία τη διάγνωση. Αυτό το βιολί είναι άρρωστο. Ο λαιμός του είναι γδαρμένος, πιθανώς λόγω φαρυγγίτιδας, και όπως το ακούω, έχει ακροαστικά. Πολύ φοβάμαι ότι όπου να'ναι θα το γυρίσει σε πνευμονία. Εγώ, δηλαδή, να το θεραπεύσω, μπορώ, αλλά πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος για υποτροπή. Κατά την γνώμη μου, καλύτερα να αγοράσεις ένα καινούργιο βιολί.
     Ευτυχώς που η Πίπη δεν είχε προλάβει να δεθεί συναισθηματικά με το βιολί και έτσι δεν την πείραξε και πολύ που ήταν άρρωστο. Έτσι, αποφάσισε να ακολουθήσει τη συμβουλή του μάστορα και να αγοράσει ένα καινούργιο βιολί.
     Και αγόρασε η Πίπη ένα βιολί, που ήταν πολύ όμορφο, αλήθεια. Και το ακούμπησε με το μαγικό ραβδάκι, αλλά το μόνο που κατάφερε να βγάλει από εκεί μέσα ήταν κάτι βραχνοί βάτραχοι, που άρχισαν τα χοροπηδητά και ύστερα πήδηξαν έξω από το παράθυρο. Ξαναπροσπάθησε, κουνώντας το μαγικό ραβδάκι με μεγαλύτερη μαεστρία, αλλά και πάλι το μόνο που βγήκε από εκεί μέσα ήταν κάτι φάλτσες καρακάξες, που γέμισαν τον τόπο πούπουλα.
     - Χρειάζεσαι δάσκαλο, τη συμβούλεψε η Ρίνα η Μινωταυρίνα.
     Και η Πίπη έψαξε να βρει έναν δάσκαλο-μάγο του βιολιού, για να την μάθει μερικά μαγικά. Και όταν εκείνος έπιασε στα χέρια του το βιολί και το ακούμπησε με το μαγικό ραβδάκι, έβγαλε από μέσα δύο καναρίνια, τρεις καρδερίνες, δύο κοτσύφια και ένα αηδόνι! Μάλιστα, αηδόνι! Και όλα μαζί - τα καναρίνια, οι καρδερίνες, τα κοτσύφια και το αηδόνι - άρχισαν να κελαηδούν τόσο γλυκά, που η Πίπη έμεινε να τα θαυμάζει. Τι ωραία μαγικά που ήξερε ο δάσκαλος-μάγος!
     - Δεν είναι δύσκολο, απλώς θέλει δουλειά, είπε ο δάσκαλος-μάγος και η Πίπη υποσχέθηκε στον εαυτό της να δουλέψει, έτσι ώστε και εκείνη να μπορεί να βγάζει ωδικά πτηνά μέσα από το βιολί.
     - Το ξέρω ότι χρειάζεται δουλειά, είπε στο δάσκαλο-μάγο.
     - Κάθε μέρα, είπε εκείνος.
     - Κάθε μέρα, είπε και η Πίπη στον εαυτό της, τ'ακούς;
     - Άκουσα, της είπε ο εαυτός της.
     Και ο δάσκαλος-μάγος της έδειξε πώς να πιάνει το μαγικό ραβδάκι. Και τα δάχτυλα πρέπει να ακουμπήσουν σε συγκεκριμένα σημεία και το χέρι της Πίπης έγινε λες και είχε πάθει αγκύλωση. Και όταν η Πίπη πήγε στο σπίτι της προσπάθησε να πιάσει το μαγικό ραβδάκι σωστά, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν τα κατάφερε. Όμως, αυτό δεν πειράζει και τόσο, αφού το Σάββατο η Πίπη θα ξεκινήσει μαθήματα κανονικά. Και τότε - πού θα πάει; - θα μάθει πώς να το κρατάει το μαγικό ραβδάκι. Κάτι είναι κι αυτό. Τουλάχιστον για αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To comment or not to comment? That is the question