Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Απαστράπτουσα απόδειξη

     Τι όμορφη που ήταν η νεαρή κοπελίτσα, με τα πυκνά, απαλά σαν μετάξι μαλλιά της, με τα μεγάλα, εκφραστικά της μάτια με τις πυκνές βλεφαρίδες, με το απαλό σαν βελούδο δερματάκι της, με τα αφράτα τα χειλάκια της, με τη λυγερή της κορμοστασιά... Ήταν ένα όνειρο σωστό, και όλοι το έλεγαν. 
     Μέχρι και που πήγε και σε διαγωνισμό ομορφιάς. Και εκεί επιβεβαιώθηκε αυτό που ήξεραν όλοι: ότι η κοπελίτσα ήταν η πιο όμορφη. Και της φόρεσαν μια κορδέλα χιαστί. Και της έβαλαν και μια τιάρα γεμάτη στρασάκια στο κεφάλι. Και περπάτησε καμαρωτά-καμαρωτά, να τη θαυμάσουν όλοι. Και όλοι την κοιτούσαν μαγεμένοι. Και όλοι τη θαύμαζαν.
     Και έσβησαν τα φώτα της γιορτής, και τα στρασάκια δεν έλαμπαν πια το ίδιο. Αλλά η κοπέλα δεν εννοούσε να βγάλει την τιάρα από το κεφάλι της.
     - Αφού την κέρδισα, έλεγε, είναι δικιά μου. Και αφού είναι δικιά μου, θα τη φοράω όποτε θέλω. Και αφού θέλω να τη φορέσω, θα τη φορέσω. Είμαι ή δεν είμαι εστεμμένη;
     Και φορούσε την τιάρα παντού, όπου πήγαινε. Και καθώς περνούσε, όλοι γύριζαν το κεφάλι τους και την κοιτούσαν. Την κοιτούσαν και την καμάρωναν, και τη θαύμαζαν.
     Και πέρασε λίγος καιρός και η τιάρα έχασε λίγη από τη λάμψη της, αλλά αυτό καθόλου δεν πείραζε, και η εστεμμένη συνέχισε να τη φοράει, όπου κι αν πήγαινε. Και καθώς περνούσε, όλοι γύριζαν το κεφάλι τους και την κοιτούσαν. Και τη θαύμαζαν.
     Και πέρασε κι άλλος καιρός και η εστεμμένη πήρε μερικά κιλά, αλλά αυτό καθόλου δεν πείραζε, αφού η τιάρα χωρούσε μια χαρά στο κεφάλι της και εκείνη συνέχισε να τη φοράει, όπου κι αν πήγαινε. Και καθώς περνούσε, όλοι γύριζαν το κεφάλι τους και την κοιτούσαν. 
     Κι άλλος καιρός πέρασε και τα μαλλιά της εστεμμένης άρχισαν να χάνουν το χρώμα τους, αλλά αυτό διορθώθηκε γρήγορα με μία βαφή. Και εμφανίστηκαν και κάποιες ρυτίδες στο πρόσωπο, αλλά ευτυχώς που υπήρχε το μακιγιάζ και έτσι το πρόβλημα καλύφθηκε. Και η εστεμμένη συνέχισε να φοράει την τιάρα, όπου κι αν πήγαινε. Και καθώς περνούσε, όλοι γύριζαν το κεφάλι τους και την κοίταζαν. Και, πού και πού, σκουντούσαν ο ένας τον άλλον.
     Και άλλα χρόνια πέρασαν, και οι ρυτίδες έγιναν πιο πολλές, και το μακιγιάζ πιο έντονο. Και προστέθηκαν και μερικά ακόμη κιλά, και κάποια πράγματα άρχισαν να τρεμουλιάζουν. Αλλά η τιάρα χωρούσε μια χαρά στο κεφάλι με τα χιλιοβαμμένα μαλλιά, και αν και δεν έλαμπε όπως παλιά, ακόμα λαμπύριζε στο φως του ήλιου. Και η εστεμμένη συνέχισε να φοράει την τιάρα, όπου κι αν πήγαινε. Και καθώς περνούσε, όλοι γύριζαν το κεφάλι τους και την κοίταζαν. Και μερικοί κουνούσαν και το κεφάλι τους πάνω-κάτω.
     Και πέρασαν κι άλλα χρόνια, και το πρόσωπο της εστεμμένης γυάλιζε περισσότερο από όσο έλαμπε η τιάρα της, και το σώμα της είχε στρογγυλέψει πολύ και ίσως κάποια πράγματα κρεμούσαν και λίγο, αλλά αυτό καμία σημασία δεν είχε. Και η εστεμμένη συνέχισε να κυκλοφορεί φορώντας την τιάρα της, και από όπου περνούσε, όλοι γύριζαν το κεφάλι τους και την κοίταζαν. Την κοίταζαν και σκουντούσαν ο ένας τον άλλον, και κουνούσαν το κεφάλι πάνω-κάτω, και την κορόιδευαν.
     Και η παρηκμασμένη εστεμμένη συνέχισε να κυκλοφορεί, απτόητη, φορώντας την ξεθωριασμένη της τιάρα, και να περπατάει καμαρωτά-καμαρωτά, λες και βρίσκεται σε πασαρέλα. Κι εσείς, αν ποτέ τη δείτε στον δρόμο, δείξτε λίγη κατανόηση. Θυμηθείτε: κάποτε ήταν η πιο όμορφη.

2 σχόλια:

  1. Καλή σου μέρα Pippi αγαπητή μου.
    Στ΄αλήθεια το μόνο που αξίζει και της πρέπει της νυν ώριμης κυρίας και πρώην υπέροχης κοπελίτσας είναι κατανόηση. Πιστεύω ότι της το οφείλουμε.
    Καλό σου Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό Σαββατοκύριακο και σε εσένα, αγαπητέ Dennis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

To comment or not to comment? That is the question