Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Πέντε


      Μια φορά κι έναν καιρό, επάνω σε μία πράσινη μπανανιά, υπήρχαν πέντε κίτρινες μπανάνες. Για να λέμε την αλήθεια, βέβαια, στην μπανανιά δεν υπήρχαν μόνο πέντε μπανάνες, απλώς αυτές οι πέντε κίτρινες μπανάνες ήταν πολύ καλές φίλες και έκαναν πολλή παρέα. Κάθε μέρα έλεγαν τα όνειρά τους, τις ελπίδες τους, κορόιδευαν όποιο πολύχρωμο πουλί έκανε το λάθος να καθήσει σε κάποιο από τα κλαδιά της μπανανιάς και σχολίαζαν ό,τι γινόταν εκεί γύρω.
     Όλη η γειτονιά αντηχούσε από τα γέλια τους, και όποιος περνούσε κοντά από την μπανανιά δεν μπορούσε να αντισταθεί και να μην αρχίσει να ψάχνει ανήσυχος για κρυμμένους ανθρώπους εκεί γύρω, χωρίς αποτέλεσμα, εννοείται. Και οι μπανάνες σταματούσαν τα γέλια για λίγο και ύστερα συνέχιζαν, με περισσότερα αστεία και περισσότερα γέλια.
     Ένα βράδυ, εκεί που οι μπανάνες κοιμούνταν αγκαλιασμένες και ονειρεύονταν γάμους με εκλεκτές σοκολάτες και δεξιώσεις με πολλούς καλεσμένους, ένας άνεμος κατέφθασε στη γειτονιά. Και ο άνεμος αυτός ήταν πολύ ευέξαπτος και τζαναμπέτης. Και κάποιος φαίνεται πως τον είχε εκνευρίσει αυτόν τον άνεμο και ο άνεμος ξεφυσούσε με τόσα νεύρα και τόση μανία, που τα κλαδιά όλων των δέντρων χόρευαν σαν δαιμονισμένα.
     Η μπανανιά, φυσικά, δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, και τα κλαδιά της άρχισαν να χτυπιούνται μεταξύ τους, σαν σπαθιά ιπποτών. Όλες οι μπανάνες ξύπνησαν τρομαγμένες και δεν ήξεραν τι να κάνουν για να προστατευτούν από τη μανία του ανέμου. Οι πέντε μπανάνες πιάστηκαν σφιχτά μεταξύ τους και άρχισαν να κλαίνε. Ο άνεμος συνέχιζε να φυσάει με μανία. Είχε αρχίσει πια να ξημερώνει.
     - Κορίτσια, δεν μπορώ να κρατηθώ άλλο στο κλαδί! φώναξε ξαφνικά η μία μπανάνα.
     - Ούτε εγώ αντέχω άλλο! φώναξε η άλλη.
     - Και εγώ κουράστηκα! φώναξε η τρίτη.
     Εκείνη την στιγμή, ο άνεμος φύσηξε ακόμα πιο δυνατά. Μεμιάς, οι πέντε μπανάνες ξεκόλλησαν από το κλαδί και βρέθηκαν να πετάνε στον αέρα, κάθε μία μόνη της...
     Και η πρώτη μπανάνα χτύπησε επάνω σε ένα τζάμι και έπεσε σε ένα περβάζι παραθύρου. Και μέσα στο σπίτι, μία μαμά άκουσε το χτύπημα και κοίταξε έξω από το τζάμι.
     - Μια μπανάνα! είπε έκπληκτη η μαμά. Πώς βρέθηκε άραγε εδώ;
     Και η μαμά άνοιξε το παράθυρο και πήρε μέσα την μπανάνα.
     - Τι σύμπτωση, είπε η μαμά, και πάνω που σκεφτόμουν να φτιάξω φρουτόκρεμα για τα παιδιά μου!
     Έτσι, η πρώτη μπανάνα έγινε μια νοστιμότατη φρουτόκρεμα και τα παιδάκια της μαμάς την έφαγαν και έγλειφαν και τα δάχτυλά τους.
     Και η δεύτερη μπανάνα έπεσε έξω από την καγκελόπορτα ενός σχολείου. Και το σχολείο ήταν ήσυχο, επειδή τα παιδιά βρίσκονταν στις αίθουσες και έκαναν μάθημα, αλλά όταν χτύπησε το κουδούνι για το διάλειμμα, η αυλή αντήχησε από δεκάδες φωνές. Και τα παιδιά όρμησαν έξω και άρχισαν τα παιχνίδια.
     Και ένα παιδάκι που περνούσε δίπλα από την καγκελόπορτα είδε την μπανάνα.
     - Μια μπανάνα! είπε το παιδάκι. Τι δουλειά έχει εδώ;
    Και το παιδάκι έβαλε το χέρι του ανάμεσα από τα κάγκελα, το τέντωσε, το τέντωσε, το τέντωσε, και κατάφερε να πιάσει την μπανάνα.
     - Η μαμά πάντα μου λέει να τρώω φρούτα, είπε το παιδάκι, έχουν βιταμίνες, λέει...
     Και το παιδάκι ξεφλούδισε την μπανάνα και την έφαγε, προτού τελειώσει το διάλειμμα.
     Και η τρίτη μπανάνα έπεσε σε έναν κήπο. Και ο κήπος ήταν όμορφος και φροντισμένος, επειδή ανήκε σε έναν παππού που αγαπούσε τα λουλούδια. Και ο παππούς βγήκε στον κήπο, όπως κάθε μέρα, για να ποτίσει τα λουλούδια του και για να ελέγξει αν ο μανιασμένος άνεμος είχε προξενήσει κάποια καταστροφή. Και το μάτι του παππού έπεσε στην κίτρινη μπανάνα.
     - Τι δουλειά έχει αυτή η μπανάνα εδώ; αναρωτήθηκε ο παππούς.
     Και με κόπο έσκυψε και μάζεψε την μπανάνα από τον κήπο.
     - Μου αρέσουν οι μπανάνες, σκέφτηκε ο παππούς. Είναι μαλακές και δεν χρειάζονται πολύ μάσημα.
     Αλλά ο παππούς είχε και ένα εγγονάκι που πολύ το αγαπούσε, και το οποίο είχε έρθει στον παππού για επίσκεψη. Και ο παππούς πρόσφερε την μπανάνα στο αγαπημένο του εγγονάκι.
     - Ευχαριστώ, παππού, είπε το εγγονάκι.
     Και η τέταρτη μπανάνα έπεσε σε ένα μπαλκόνι. Και σε εκείνο το μπαλκόνι υπήρχαν πολλές γλάστρες με λουλούδια και τέντες με πουλιά και σύννεφα. Και μια γιαγιά βγήκε στο μπαλκόνι και βρήκε την μπανάνα.
     - Από πού ήρθε αυτή η μπανάνα; αναρωτήθηκε η γιαγιά, αλλά κανείς δεν της απάντησε.
     Και η γιαγιά ήταν πολύ χαρούμενη, όχι επειδή είχε βρει την μπανάνα στο μπαλκόνι της, αλλά επειδή περίμενε επίσκεψη από το αγαπημένο της εγγονάκι.
     - Τι μπορώ να κάνω με αυτήν την μπανάνα; αναρωτήθηκε η γιαγιά.
     - Α, το βρήκα! απάντησε μόνη της. Θα το βάλω σε κέικ.
     - Τι μοσχομυρίζει; αναρωτήθηκε το εγγονάκι της γιαγιάς, μόλις μπήκε στο σπίτι της.
     Και η γιαγιά, αντί απάντησης, του πρόσφερε ένα χορταστικό κομμάτι κέικ.
     - Μμμμμμ, είπε το εγγονάκι.
     Και η πέμπτη μπανάνα έπεσε στην άκρη ενός δρόμου. Και ο δρόμος δεν είχε τίποτα το ιδιαίτερο, αλλά σε εκείνο το σημείο βρισκόταν ένα ζαχαροπλαστείο με μια όμορφη βιτρίνα, γεμάτη γλυκά.
     Και ο ζαχαροπλάστης βγήκε από το ζαχαροπλαστείο για να πετάξει κάτι σκουπίδια στον κοντινό κάδο. Και καθώς επέστρεφε στο ζαχαροπλαστείο, το μάτι του έπεσε επάνω στην μπανάνα.
     - Ποιος πέταξε αυτήν την μπανάνα εδώ; αναρωτήθηκε ο ζαχαροπλάστης.
     Και έσκυψε και την πήρε. Και μόλις μπήκε στο εργαστήριό του, που βρισκόταν στο πίσω μέρος του ζαχαροπλαστείου, το μάτι του ζαχαροπλάστη καρφώθηκε στη μισοτελειωμένη τούρτα σοκολάτα, που βρισκόταν επάνω στον πάγκο.
     - Να με τι θα διακοσμήσω την τούρτα! αναφώνησε ο ζαχαροπλάστης.
     Και η μπανάνα κόπηκε σε φετούλες και τοποθετήθηκε με τέχνη επάνω στην τούρτα σοκολάτα, παρέα με τη σαντιγί και την τρούφα. Και η τούρτα τοποθετήθηκε προσεκτικά στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου. Και όλοι κοντοστέκονταν και χάζευαν την τούρτα. Και τους έτρεχαν τα σάλια.
     Έτσι έγινε και όλες οι μπανάνες τελικά βρήκαν η κάθε μία τον σκοπό τους.
     Τέλος του παραμυθιού, καληνύχτα σας.     

20 σχόλια:

 1. Καλημέρα Πίπη μου. Και βγήκα στο μπαλκόνι μου μπας και βρω καμιά μπανάνα...γλυκό και νόστιμο φρούτο αγαπημένο. Νόστιμο σαν το παραμύθι σου
  Να σαι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ώστε δεν βρήκες μπανάνα στο μπαλκόνι σου! Περίεργο μου φαίνεται, Άννα μου, αλλά καμιά φορά συμβαίνουν και περίεργα πράγματα στον κόσμο.
   Χαίρομαι που σου άρεσε το παραμύθι μου, είναι στο στυλ των παραμυθιών που λέω στην ανηψοβαφτιστήρα μου (πιο "στολισμένο", βέβαια), με τη συνδρομή της, πάντα, και το έγραψα με αφορμή τα γενέθλιά της, που ήταν τη Δευτέρα. Έκλεισε τα πέντε, γι'αυτό και οι μπανάνες του παραμυθιού ήταν πέντε.
   Παρέλειψα, βέβαια, να σου πω, ότι ο βαθύτερος λόγος ήταν ότι ακόμη δεν έχω βρει μια αξιοπρεπή συνέχεια για το παραμύθι της αλφαβήτας (ανησυχητικό σημάδι, αν σκεφτεί κανείς ότι έχω κολλήσει στο έψιλον).
   Να έχεις μια όμορφη μέρα

   Διαγραφή
  2. Να τη χαίρεσαι Πίππη μου. 5 ετών!! Δεσποινίδα σωστή. Και για το στόχο σου που είναι τα παραμύθια της ΑΒ θα ξεκολλήσεις λογικό είναι. Να από Ε γράψε για την Ελλαδίτσα μας ένα παραμύθι...μας χρειάζεται!

   Διαγραφή
  3. Ευχαριστώ, Άννα μου, και ευχαριστώ και για την ιδέα.
   Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή
 2. Κατ' αρχήν Pippi μου η μπανάνα είναι το αγαπημένο μου φρούτο. Την λατρεύω και θα έλεγα ότι την τιμώ ιδιαίτερα. Αλλά έξω να βρω κάποια ...ιπτάμενη δεν μου έκατσε τέτοια τύχη.
  Οι γλυκύτατες μπανανούλες του παραμυθιού σου, τελικά αποκτάς ειδικότητα, βρήκαν προορισμό και μάλιστα καλό, γευστικό. Χμμμμ δεν ξέρω πως να το πάρω βέβαια που αυτες ...χώρισαν μεταξύ τους και ...φαγώθηκαν.
  Κάτι πρέπει να έχεις στο λογισμό σου πάνω σε αυτό να μας το εξηγήσεις γιατί με πιάνει και κάποια θλίψη.
  Pippi μου σε ευχαριστούμε πολύ κορίτσι μου. Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και η ανηψοβαφτιστήρα μου τις λατρεύει τις μπανάνες, Γιάννη μου, ταιριάζετε...
   Όσο για το παραμύθι, θα πρέπει μάλλον να το δούμε αυστηρά από τη δική μας πλευρά. Όλες είχαν μια εξαιρετικά νόστιμη κατάληξη, ακόμα κι αν χώρισαν βρήκαν τον προορισμό τους.
   Να έχεις ένα όμορφο βράδυ

   Διαγραφή
  2. Χμμμ δεν έχεις άδικο. Βέβαια απομένει να μπορώ, και εγώ, να διαχειρίζομαι τον αποχωρισμό πανάθεμά τον.
   Καλησπέρα Πίπη μου. Καλές γιορτές.

   Διαγραφή
  3. Πολύ δύσκολο πράγμα ο αποχωρισμός, Γιάννη μου, είναι άθλος να καταφέρει κανείς να τον διαχειρίζεται.
   Καλές γιορτές και σε εσένα

   Διαγραφή
 3. Μου έφαγε ο Κώστας μου την τελευταία.
  Πάω να σκάσω! :(

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, όχι! Μα πώς έγινε αυτό; Και τώρα, δηλαδή, θα χρειαστείς ψυχοθεραπεία;
   Κανένα αχλάδι σου βρίσκεται; Με την ανηψοβαφτιστήρα μου φτιάχνουμε κσι παραμύθια με αχλάδια, άμα τύχει.
   Μαρία, κράτα γερά! Δεν αξίζει να σκάσεις για μία μπανάνα!
   Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή
  2. Αααα...υπάρχει ανηψοβαφτιστηράκι! Έτσι εξηγείται η μπανανοέμπνευση :)Να τη χαίρεσαι και να την έχεις από κοντά. Έχει πολλά ωραία να μάθει Πίπη μου από σένα. Τυχερό κοριτσάκι!!
   Πολλά φιλιά και στις δυο σας!

   Διαγραφή
  3. Φυσικά, Μαρία μου, για όλα υπάρχει μία εξήγηση...
   Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Δεν ξέρω πόσα ωραία θα μάθει από εμένα, προς το παρόν εγώ μαθαίνω τα ωραία της... Μέχρι που κρατάω και σημειώσεις!
   Πολλά φιλάκια

   Διαγραφή
 4. Μ' αρέσουν πολύ αλλά δεν τις τρώω συχνά τις μπανάνες Πίπη.
  Τις έχω δοκιμάσει όμως ψητές με μέλι και λίγο φρέσκο βούτυρο, στο banoffee επίσης μου αρέσουν πολύ.
  Και φυσικά σ αυτό το εξαίσιο έδεσμα που ονομάζουμε φρουτόκρεμα χχχ

  Μ' άρεσαν τα ταξίδια που έκαναν οι μπανανούλες σου και πόσο χρήσιμες στάθηκαν..

  σε φιλώ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσαν τα ταξίδια που έκαναν οι μπανανούλες, fish eye, όσο για τη συνταγή με τις ψητές μπανάνες, τη σημειώνω, να ξέρεις.
   Πολλά φιλάκια και από εμένα

   Διαγραφή
 5. Μια χαρά τύχη είχαν όλες τους πάντως. Εξαιρουμένης της τελευταίας, γιατί μπανάνα με σοκολάτα ούτε καν!...
  Λες να βγήκε κάπως έτσι (τυχαία) αυτό το μπανόφι; Μεγάλο σουξέ ξαφνικά, λες και τρώγαμε και στο χωριό μας αυτό το "επιδόρπιο"😀
  Πίπη μου ευχαριστούμε για το νόστιμο ταξιδάκι στην παραμυθοχώρα σου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Α, δε συμφωνώ, Μαρία μου, μπανάνα με σοκολάτα είναι κλασσικός συνδυασμός! Τώρα, βέβαια, αν εσένα δε σου αρέσει, πάω πάσο...
   Να έχεις ένα όμορφο (και νόστιμο) Σαββατόβραδο

   Διαγραφή
 6. Οπως και στην ζωή, έτσι και στον μικρόκοσμο της μπανανιάς οι πέντε μπανάνες Πίππη μου είχα την μικρή τους περιπέτεια που τελικά εξελίχθηκε ...όπως λέμε τέλος καλό όλα καλά!!
  Σίγουρα η μικρούλα ανηψοβαφτιστήρα σου θα ξετρελάθηκε...
  Να είσαι καλά να περνας όμορφα σκαρφίζοντας παραμυθοιστορίες!!!😊

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Ρούλα μου, η ανηψοβαφτιστήρα μου τις διασκεδάζει πολύ αυτές τις ιστορίες.
   Τις ξεκίνησα για πλάκα, μια μέρα που μου ζητούσε για πολλοστή φορά ένα παραμύθι, για να παρατείνει την παραμονή μου στο σπίτι της, αλλά ήταν αργά και έπρεπε να φύγω. Της αρέσουν πολύ, επειδή κάθε φορά που πέφτει ένα φρούτο κάπου με διακόπτει, ρωτώντας με π.χ. αν το παιδάκι που βρήκε το φρούτο ήταν εκείνη ή αν η μαμά ήταν η δικιά της μαμά. Εγώ της απαντάω ναι, και έτσι προφανώς νιώθει ότι μπαίνει μέσα στο παραμύθι.
   Και έτσι, αυτοσχεδιάζουμε, με τους δικούς της όρους πάντα. Την τελευταία φορά που ιδωθήκαμε, το μενού εμπλουτίστηκε. Είπαμε το παραμύθι με τα δέκα μυρμήγκια. Μεγάλο σουξέ.
   Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο

   Διαγραφή
 7. Πάντως εδώ που τα λέμε, δεν επιτρέπεται ένας ζαχαροπλάστης να χρησιμοποιεί υλικά που βρήκε στο δρόμο, και μάλιστα κοντά στα σκουπίδια.
  Χαχαχα πλάκα κάνω. Πολύ όμορφη ιστορία για εμάς. Για τη μπανανοπαρέα, επιφυλάσσομαι..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό είναι αλήθεια, αγαπητέ μου Στέλιο, αλλά πιστεύω ότι το σημείο εκείνο όπου έπεσε η μπανάνα είχε μόλις καθαριστεί από εκείνο το όχημα του Δήμου, ξέρεις, αυτό που έχει βούρτσες και ρίχνει και νερό...
   Να έχεις ένα όμορφο βράδυ

   Διαγραφή

To comment or not to comment? That is the question