Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Μόνιμη μεταμόρφωση

   

     Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια όμορφη λίμνη, ζούσε μια πάπια με τις δύο δίδυμες κόρες της. Τα παπάκια της ήταν τα πιο όμορφα παπάκια του κόσμου, όπως ήταν λογικό, και τα καλύτερα. Ήταν πολύ αγαπημένα και δεν αποχωρίζονταν ποτέ το ένα το άλλο. Όλη η λίμνη αντηχούσε από τα γέλια και τα τραγούδια τους και όταν έπαιζαν με τα άλλα παπάκια της λίμνης, πάντα γίνονταν αρχηγοί. Η πάπια καμάρωνε πολύ τα παπάκια της και όλες οι άλλες πάπιες της λίμνης τη ζήλευαν, στα κρυφά, βέβαια.
     Η χαρούμενη ζωή της λίμνης έκανε κάθε πάπια να ονειρεύεται τα καλύτερα για τα παπάκια της και τη γέμιζε αισιοδοξία, όλα όμως άλλαξαν απότομα για τη συγκεκριμένη μαμά πάπια, όταν οι δύο δίδυμες μπήκαν στην εφηβεία. Η πάπια δεν αναγνώριζε τα παπάκια της. Τώρα είχαν άποψη για τα πάντα, γκρίνιαζαν με το παραμικρό και αντιμιλούσαν σε κάθε τι που τους έλεγε. Το μόνο που τις ενδιέφερε ήταν τα λούσα, τα πάρτυ και τα αγόρια. Η πάπια έχασε τον ύπνο της. Ποτέ δεν είχε φανταστεί τέτοια εξέλιξη για τα κορίτσια της.
     Στην αρχή, βέβαια, θεώρησε ότι ήταν κάτι τυχαίο και παροδικό. Επιστράτευσε όλη τη μητρική της υπομονή και τους μιλούσε όσο πιο γλυκά μπορούσε. Αντί αυτό, όμως, να επαναφέρει τα κορίτσια της στην πρότερη εξαιρετική κατάσταση, όπως νόμιζε, αυτά συνέχισαν ακάθεκτα να γκρινιάζουν και να αντιμιλάνε.
     - Χρειάζομαι ένα νέο φόρεμα για το μεθαυριανό πάρτυ, έλεγε η μία από τις δίδυμες.
     - Κι εγώ χρειάζομαι νέο φόρεμα, έλεγε η άλλη, δεν μπορώ να φορέσω το ίδιο με αυτό που φορούσα στο προηγούμενο πάρτυ!
     - Μπορείτε να τα συνδυάσετε με διαφορετικά αξεσουάρ, πρότεινε η μαμά.
     - Αποκλείεται! έλεγαν και οι δυο με ένα στόμα. Χρειαζόμαστε καινούργια φορέματα, τέλος!
     - Καλά, παιδιά μου, να πάρετε, τους έλεγε μειλίχια η μαμά. Αλλά η ζωή δεν είναι μόνο πάρτυ, είναι και άλλα πράγματα...
     Αλλά ήταν προφανές ότι οι κόρες της δεν της έδιναν την παραμικρή σημασία. Το πάρτυ και τα φορέματα έδειχναν να τις απασχολούν πολύ περισσότερο. Η μαμά πάπια άρχισε να ανησυχεί πραγματικά. Ίσως θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη μέθοδο της μειλιχιότητας και να δοκιμάσει κάτι πιο επιθετικό...
     - Βλέπω ότι τώρα τελευταία δεν μελετάτε όσο θα έπρεπε, τους είπε μια μέρα.
     - Ώωωω, μα τι βαρετό που είναι το σχολείο, καλέ μαμά, είπε η μεγάλη, ποιος ο λόγος να μελετάμε συνέχεια;
     - Πώς θα πάρετε απολυτήριο, αν δεν μελετάτε;
     - Πφ! Απολυτήριο! είπε η μικρή. Και σιγά το πράγμα!... Άκουσα ότι στο μεθαυριανό πάρτυ θα έχουν και μια διάσημη τραγουδίστρια.
     - Σοβαρά; Ποια; ρώτησε η μεγάλη, γεμάτη ενδιαφέρον.
     - Πάλι για πάρτυ ετοιμάζεστε; ρώτησε η μαμά. Προχθές δεν πήγατε;
     - Δεν ξέρω, δεν έμαθα, απάντησε η μικρή στη μεγάλη, χωρίς να δώσει την παραμικρή σημασία στη μητέρα της. Αλλά, για να είναι διάσημη...
     - Βρε κορίτσια, σας μιλάω! 
     - Και που μιλάς, τι μ'αυτό; αντιμίλησε η μεγάλη. Όλο βλακείες μας λες!
     - Βλακείες;
     - Ναι! Εμείς μιλάμε για ΤΟ πάρτυ και εσύ σκέφτεσαι πότε ήταν το προηγούμενο;
     - Εγώ δεν σας είπα να μην πηγαίνετε σε πάρτυ, να πάτε, αλλά ανοίξτε και κανένα βιβλίο!
     - Τα βιβλία μου φέρνουν υπνηλία, είπε η μικρή.
     - Κι εμένα μου φέρνουν πονοκέφαλο, είπε η μεγάλη. Εξάλλου, έχουμε διαβάσει αρκετά. Τώρα θέλουμε μόνο να διασκεδάζουμε.
     - Η ζωή δεν είναι μόνο διασκέδαση.
     - Έτσι λες εσύ, που είσαι μεγάλη και βαρετή!
     - Μαζευτείτε, αλλιώς, θα με αναγκάσετε να πάρω μέτρα.
     - Τι μέτρα; Αν θέλεις να πάρεις μέτρα, να μας πάρεις μέτρα για νέα φορέματα. Πώς θα πάμε στο πάρτυ μεθαύριο;
     - Ωραία, λοιπόν, αφού δεν καταλαβαίνετε αλλιώς, αν δεν διαβάσετε τα μαθήματά σας, δεν θα πάτε στο πάρτυ!
     - Τιιιι;
     - Αυτό που ακούσατε! Λοιπόν, στρωθείτε στο διάβασμα, αλλιώς θα περάσετε το βράδυ κλεισμένες στο σπίτι, μαζί με τη μεγάλη, βαρετή μητέρα σας!
     Και επειδή οι δίδυμες επέμειναν πεισματικά στην άρνησή τους να διαβάσουν, η μαμά πάπια τους απαγόρευσε να πάνε στο πάρτυ και έτσι λύθηκε το πρόβλημα. Ή, μάλλον, έτσι πίστεψε η μαμά πάπια πως λύθηκε το πρόβλημα. Και θα συνέχιζε να το πιστεύει, δηλαδή, αν τα πολύ αλμυρά χορταράκια που είχε φάει τη μέρα του πάρτυ δεν την έκαναν να σηκωθεί αργά το βράδυ για νερό. Και τι είδε η δόλια η μάνα καθώς πήγαινε να πιει νερό; Είδε τις δίδυμες που έμπαιναν στο σπίτι κρυφά από το παράθυρο, στολισμένες και φτιασιδωμένες, προσπαθώντας να μην κάνουν φασαρία. Το αίμα στο κεφάλι της ανέβηκε της μαμάς πάπιας, αλλά κρατήθηκε και δεν τις ξεμπρόστιασε, σκεφτόμενη ότι ήταν προτιμότερο να κάνει την πάπια, όχι πως δεν ήταν.
     Την επόμενη φορά, όμως, που τις άκουσε πάλι να μιλάνε για λούσα και για πάρτυ, δεν μπόρεσε να κρατηθεί.
     - Μην κάνετε όρεξη, τους είπε, και δε θα πάτε στο πάρτυ. Και όχι σαν την άλλη φορά, που το σκάσατε από το παράθυρο...
     - Μα τι λες, καλέ μαμά; είπε η μεγάλη. Εμείς, να το σκάσουμε; Αφού μας είχες βάλει τιμωρία, δε μας είχες βάλει;
     - Άσ'τα αυτά, και δε με κοροϊδεύετε εμένα, σας είδα που μπαίνατε στο σπίτι από το παράθυρο!
     - Εμείς; Θα σου φάνηκε, είπε η μικρή.
     - Έτσι λες; Ε, λοιπόν, αυτή τη φορά δε θα κάνω το ίδιο λάθος. Σας απαγορεύω να πάτε στο πάρτυ, αν προηγουμένως δε διαβάσετε τα μαθήματά σας, και θα φροντίσω να μην πάτε!
     Και το βράδυ του πάρτυ, η μαμά πάπια το πέρασε στο δωμάτιο των κοριτσιών, τα οποία είχαν κατεβάσει κάτι μούτρα μέχρι το πάτωμα, αφού δεν κατάφεραν να το σκάσουν και να πάνε στο πάρτυ!
     Την επόμενη μέρα, η μαμά πάπια δεν μπορούσε να κλείσει το στόμα της από τα χασμουρητά, και οι δίδυμες μουρμούριζαν περισσότερο από ό,τι συνήθως. Η μαμά πάπια σκέφτηκε ότι χρειαζόταν μια πιο μόνιμη λύση, αλλά πού θα την έβρισκε;
     Οι χαρές, όταν μοιράζονται, πολλαπλασιάζονται, οι λύπες και οι ανησυχίες γίνονται πιο υποφερτές. Γι'αυτό η μαμά πάπια μοιράστηκε τις ανησυχίες της με τη γειτόνισσά της τη χήνα, που είχε κι εκείνη παιδιά στην ηλικία των δικών της. Η χήνα την άκουσε προσεκτικά και ύστερα της εκμυστηρεύτηκε ότι και η ίδια αντιμετώπιζε ανάλογα προβλήματα με τους κανακάρηδές της, αλλά ότι είχε βρει οριστική λύση στο πρόβλημά της. Χωρίς να μασήσει τα λόγια της, η χήνα είπε στη μαμά πάπια ότι οι γιοι της είχαν αποθρασυνθεί τόσο, που είχε αναγκαστεί να ζητήσει βοήθεια από μια μάγισσα. Η μαμά πάπια ανατρίχιαζε και μόνο στην ιδέα, αλλά η διαβεβαίωση της χήνας για την αποτελεσματικότητα της μάγισσας την έκανε να αλλάξει γνώμη.
     Έτσι, την επόμενη μέρα η μαμά πάπια πήρε τον μακρύ δρόμο για το σπίτι της μάγισσας, η οποία έμενε σε ένα μικρό σπιτάκι στην άλλη άκρη της λίμνης. Η μάγισσα άκουσε το πρόβλημά της προσεκτικά και της είπε ότι είχε τον τρόπο να κάνει τις κόρες της να κόψουν μαχαίρι τα ξεπορτίσματα, θα έπρεπε όμως να ξέρει ότι επρόκειτο για μόνιμη λύση και τα μάγια δε θα μπορούσαν να αναστραφούν, αν άλλαζε γνώμη. Η μαμά πάπια είπε ότι ήταν σίγουρη και δε θα άλλαζε γνώμη, και η μάγισσα της έδωσε ένα μικρό μπουκαλάκι, που περιείχε ένα χρυσαφί υγρό.
     - Τρεις σταγόνες από αυτό το υγρό είναι αρκετές να τις κάνουν να μην ξαναξεπορτίσουν, είπε η μάγισσα. Τρεις σταγόνες για την κάθε μία, εννοώ.
     Η μαμά πάπια ευχαρίστησε τη μάγισσα και γύρισε στο σπίτι της. Από εκείνη τη μέρα, κάθε φορά που οι κόρες της ήθελαν να βγουν, έμπαινε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει το μαγικό φίλτρο, αλλά ύστερα θυμόταν τα λόγια της μάγισσας και φοβόταν λίγο, οπότε, τελικά, επέλεγε να ξενυχτήσει στο δωμάτιό τους, για να μην το σκάσουν.
     Αλλά αυτά τα πάρτυ, τελειωμό δεν είχαν! Κάθε τρεις και λίγο, η μαμά πάπια αναγκαζόταν να ξενυχτάει, και την επόμενη μέρα κοιμόταν όρθια. Μέχρι που ένα βράδυ, το τρίτο στη σειρά που η μαμά πάπια χρειάστηκε να κάνει τον νυχτοφύλακα, τα βλέφαρά της βάρυναν, το κεφάλι της άρχισε να γέρνει, και προτού βραδιάσει για τα καλά, εκείνη ροχάλιζε του καλού καιρού, ενώ οι κόρες της το έσκαγαν, και μάλιστα από την πόρτα!
     Την επόμενη μέρα που η μαμά ξύπνησε και συνειδητοποίησε ότι οι κόρες της το είχαν σκάσει και πάλι, φούντωσε τόσο πολύ, που αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το φίλτρο χωρίς καθυστέρηση. Την είχαν εγκαταλείψει πλέον όλοι της οι ενδοιασμοί. Οι κόρες της έπρεπε να κόψουν τα ξεπορτίσματα μια και καλή. Και αυτή ήταν η οριστική της απόφαση.
     - Σας έφτιαξα λίγο χυμό από φραγκοστάφυλα, να πάρετε βιταμίνες, τους είπε.
     - Δε θέλω, είπε η μεγάλη.
     - Ούτε εγώ θέλω, είπε η μικρή.
     - Όπως θέλετε, είπε η μαμά πάπια, εγώ σκέφτηκα να σας τον φτιάξω, επειδή τώρα τελευταία το φτέρωμά σας έχει θαμπώσει...
     - Καλά, δώσ'τον μου, είπε η μεγάλη.
     - Κι εγώ τον θέλω, είπε η μικρή.
     Και οι δύο νεαρές πάπιες ήπιαν το χυμό τους μονορούφι. Η μαμά πάπια περίμενε να δει κάποια αλλαγή επάνω τους, αλλά καμία αλλαγή δεν έγινε. Οι κόρες της ξανάρχισαν τις συνηθισμένες τους κουβέντες. Κι άλλο πάρτυ θα γινόταν σε τρεις μέρες, σιγά το νέο...
     Όμως αυτή τη φορά η μαμά πάπια είχε πάρει τα μέτρα της. Κι αν η γειτόνισσά της η χήνα είχε λύσει το δικό της πρόβλημα με τους γιους της, δεν είχε κανένα λόγο να αμφιβάλλει ότι πολύ σύντομα θα μπορούσε κι εκείνη να κοιμάται ήσυχη, παρ'όλο που δεν είχε δει ακόμα καμία αλλαγή στις κόρες της.
     - Διαβάσατε τα μαθήματά σας; τις ρώτησε τη μέρα του πάρτυ.
     - Όχι, φυσικά! απάντησαν και οι δύο με ένα στόμα.
     - Ε, τότε, μην περιμένετε να πάτε στο πάρτυ, τους είπε αυστηρά.
     - Έλα, καλέ μαμά! Όλος ο καλός ο κόσμος θα είναι σε αυτό το πάρτυ!
     - Αδιαφορώ! Αν θέλετε να πάτε, στρωθείτε να διαβάσετε!
     - Αποκλείεται!
     - Τότε κι εγώ αποκλείεται να σας αφήσω να πάτε!
     Και η μαμά πάπια τις άφησε να βράζουν στο ζουμί τους, νιώθοντας μια κρυφή ικανοποίηση που εκείνη ήξερε πως δεν θα το ξαναέσκαγαν ποτέ...
     Αυτό, βέβαια, ήταν κάτι που μόνο εκείνη το ήξερε. Οι κόρες της παραξενεύτηκαν λίγο, όταν είδαν ότι δεν κατσικώθηκε στο δωμάτιό τους, όπως τόσες και τόσες φορές, αλλά δεν ασχολήθηκαν περισσότερο με το θέμα. Σιγά-σιγά και αθόρυβα, ντύθηκαν, στολίστηκαν, και άνοιξαν με προσοχή το παράθυρο. Ύστερα, μία-μία, πήδηξαν έξω.
     Η μαμά πάπια εκείνο το βράδυ κοιμήθηκε πολύ βαθιά, έχοντας εμπιστοσύνη στο φίλτρο της μάγισσας. Και όταν ξημέρωσε το επόμενο πρωί, ξύπνησε χαρούμενη και αναζωογονημένη. Αλλά η έκπληξή της ήταν πολύ μεγάλη, όταν πήγε στο δωμάτιο των κοριτσιών και δεν τις βρήκε μέσα! Το παράθυρο ήταν ανοιχτό. Η μαμά πάπια εκνευρίστηκε πολύ. Πάλι το είχαν σκάσει τα παλιοκόριτσα! Αλλά, ακόμα και έτσι, δε θα έπρεπε να έχουν γυρίσει μέχρι τώρα; Πού γυρνούσαν, άραγε; Μήπως τους είχε συμβεί κάτι;
     Άρχισε να φωνάζει τα ονόματά τους και να τις ψάχνει. Και αφού δεν τις βρήκε στο σπίτι, άρχισε να τις ψάχνει και έξω, χωρίς επιτυχία. Μόνο καθώς γύριζε στο σπίτι της είδε πως στον κήπο, έξω ακριβώς από το παράθυρο των δύο κοριτσιών, είχε φυτρώσει ένα παράξενο φυτό. Και πλησιάζοντας για να δει καλύτερα τα λουλούδια του παράξενου φυτού, ανακάλυψε τις δύο κόρες της, χτενισμένες και ντυμένες για το πάρτυ. Είχαν παγιδευτεί στο φυτό και είχαν μεταμορφωθεί σε λουλούδια.
     Η μαμά πάπια δεν πίστευε στα μάτια της. Αυτή ήταν, λοιπόν, η μόνιμη λύση που χρειαζόταν; Να χάσει τα κορίτσια της για πάντα; Τι είχε κάνει; Γιατί να εμπιστευτεί τη χήνα και γιατί να εμπιστευτεί και τη μάγισσα; Οι τύψεις την κατέκλυσαν. Τρέχοντας πήγε στο σπίτι της μάγισσας.
     - Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, σε είχα προειδοποιήσει, της είπε η μάγισσα. Τα μάγια δεν αντιστρέφονται.
     Και η μαμά πάπια γύρισε άπραγη στο σπίτι της. Και από τότε δεν ξανανησύχησε για τα ξεπορτίσματα των κοριτσιών της, ούτε για την πρόοδό τους στα μαθήματα, αλλά όλη τη μέρα της σχεδόν την περνούσε στον κήπο, έξω από το παράθυρο του δωματίου τους, να ποτίζει και να φροντίζει το παράξενο φυτό με τα δυο τόσο όμορφα λουλούδια του...   

7 σχόλια:

  1. Μια τραγική πραγματικότητα που συμβαίνει σε πολλά σπίτια, κατάφερες και την έκανες ένα εκφραστικό και πολύ εύγλωττο παραμύθι. Όταν αρχίζει η εφηβεία, ξεκινάει και το ουσιαστικό μεγάλωμα των παιδιών, κι αν δεν είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, καταφεύγουμε σε τέτοια τερτίπια. Πίπη μου, συγχαρητήρια γι' αυτό που έγραψες, είναι συγκλονιστικός ο επίλογος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε, Μαρία μου, αν και ο αρχικός μου σκοπός δεν ήταν να θίξω καταστάσεις, αλλά απλώς να ντύσω με ιστορία τη φωτογραφία αυτού του λουλουδιού, που είναι ένα είδος ορχιδέας, που απαντάται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, αν δεν κάνω λάθος. Τη φωτογραφία τη συνάντησα εντελώς τυχαία και τα λουλούδια της φωτογραφίας μου έμοιαζαν τόσο με δύο παπίτσες (φίλες του Ντάφυ, πιθανώς), με σινιέ αλογοουρές και μακριά φορέματα, που πετάνε για να πάνε σε κάποιον χορό, που τελικά οδηγήθηκα στην ιστορία των δύο έφηβων αδελφών που το σκάνε για να πάνε να διασκεδάσουν. Και, φυσικά, από την στιγμή που το θέμα ήταν το συγκεκριμένο, δεν χωρούσαν και πολλές πρωτοτυπίες στην απεικόνισή του.
      Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο

      Διαγραφή
  2. Και η τραγική αποκάλυψη έρχεται στο μεγάλο φινάλε. Μια αποκάλυψη, στην οποία καν δεν πηγαίνει ο νους του αναγνώστη. Και ενώ μένουμε με την εντύπωση, ότι οι δύο μικρές πάπιες ζουν πλέον τη δική τους "αίσθηση ελευθερίας" και ζωής, όπως εκείνες την προσδιόρισαν, στην ουσία, τι βλέπουμε; Το "θάνατό" τους! Την οριστική και αμετάκλητη μεταμόρφωσή τους σε δύο πανέμορφα μικρά λουλούδια να στέκουν γαλήνια στον κήπο του έρημου πια σπιτιού.
    Και μένει η τραγική μάνα, εμβρόντητη να περνά, χωρίς σκοπό πια, τις ατέλειωτες ώρες της κοιτώντας τα δύο λουλούδια. Για πάντα.

    Ένα υπέροχο πικρό και μελαγχολικό παραμύθι, Πίπη μου πάνω στα προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας στην οικογένεια. Το αέναο πρόβλημα διαχείρισης των παιδιών, που ξεστρατίζουν και γίνονται ατίθασα.
    Στενοχωρήθηκα για τη μάνα. Τιμωρήθηκε σκληρά. Δεν είχε κακή πρόθεση, ίσως δεν προσπάθησε όσο έπρεπε, ίσως εμπιστεύτηκε κάτι πολύ πιο σκοτεινό από το "ατίθασο" των κοριτσιών της.
    Μπράβο βρε κορίτσι μου, με τα άπειρα διδάγματα του παραμυθιού σου.
    Καλό Σαββατοκύριακο Πίπη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κάτι μαγικό αυτό που γίνεται πολλές φορές με τις ιστορίες μου , Γιάννη μου. Ακόμα κι όταν δεν έχω κάτι ξεκάθαρο στο μυαλό μου, αυτό ξεκαθαρίζει στην πορεία, καθώς "χτίζεται" η ιστορία. Έτσι εμφανίζονται και τα διάφορα μηνύματα και διδάγματα που τόσο επιτήδεια εντοπίζεις. Δεν το φανταζόμουν τόσο θλιβερό το τέλος, για να σου πω την αλήθεια, αλλά από ένα σημείο και έπειτα (και αφού είχα αποφασίσει από την αρχή να μεταμορφώσω τα παπιοκόριτσα) δεν είχα άλλη επιλογή.
      Καλό Σαββατοκύριακο και σε εσένα

      Διαγραφή
    2. Δεν με χαλάει, Πίπη μου. Όταν υπερβούν κάποια όρια και πάμε σε σκοτάδια, που είναι ανεξέλεγκτα, οι συνέπειες είναι τραγικές. Το ίδιο θέμα βλέπουμε στο έργο της Μαίρης Σέλλεϋ "Δρ. Φρανκενστάιν".
      Μού άρεσε πάρα πολύ, Πίπη. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  3. Πόσες μαμάδες δεν ανησυχούν, δεν αγωνιούν ξενυχτώντας, δεν συγκρούονται με τους έφηβους γιούς ή κόρες; Οι μητέρες οφείλουν να είναι κοντά στα παιδιά τους, ιδιαίτερα στη δύσκολη ηλικία της εφηβείας, χωρίς όμως τη λεκτική ή ακόμα χειρότερα τη σωματική βία. Η αγάπη, η υπομονή και μια επικοινωνία, όχι καταπιεστική, με τα παιδιά νομίζω θα είχε αποτέλεσμα. Εξάλλου μπόρα είναι, θα περάσει.
    Πολύ ωραίο θέμα για το παραμύθι σου Πίπη μου! Μια φορά λοιπόν κι έναν καιρό, είτε είσαι άνθρωπος, είτε πάπια, τα προβλήματα με την εφηβεία είναι τα ίδια και μόνο μια μαγική δύναμη μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Η αγάπη!
    Καλό βράδυ και Καλή Κυριακή!



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εφηβεία είναι μία δύσκολη περίοδος στη ζωή γονιών και παιδιών, Αννίκα μου, είναι γνωστό σε όλους, αφού όλοι λίγο-πολύ τα περνάνε. Τόσο τα παπιοκόριτσα όσο και η παπιομάνα του παραμυθιού μου παραστράτησαν, και γι'αυτό η τιμωρία αφορούσε και τα δύο μέλη αυτής της εξίσωσης. Έτσι κι αλλιώς, τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι αμφίδρομα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και, σίγουρα, πρέπει να σκεφτόμαστε πάρα πολύ προτού επιβάλουμε μία σκληρή τιμωρία.
      Καλό βράδυ και καλή Κυριακή και σε εσένα

      Διαγραφή

To comment or not to comment? That is the question