Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Καλοκαίρι

     Ησυχία. Πνοή ανέμου. Τζιτζίκια στο βάθος, τζιτζίκια εκεί γύρω, τζιτζίκια παντού. Μερικά πουλιά στο βάθος, θρόισμα φύλλων. Φλοίσβος, κύματα που σκάνε, γλάροι που φωνάζουν. Βήματα σε χαλίκια. Βήματα σε βότσαλα. Βήματα σε άμμο. Παγάκια σε ποτήρι. Νερό που τρέχει.
     Γαλάζιο ανοιχτό, γαλάζιο πιο σκούρο, γαλάζιο με άσπρο, άσπρο με κίτρινο, πράσινο ανοιχτό, πράσινο σκούρο, πράσινο με καφέ, τυρκουάζ, μπλε βαθύ. Γαλάζιος ουρανός, άσπρα συννεφάκια, ήλιος, φωτεινές κηλίδες στο πρόσωπο, στα ρούχα, παντού. Θάλασσα απέραντη, κυματιστή, δροσερή.
     Απαλό χάδι στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια. Ζέστη στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια. Δροσιά στο σώμα. Ο αέρας στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια. Το φως στο πρόσωπο, στα χέρια, στα πόδια. Η θάλασσα στο σώμα.
     Το αλμυρό, το γλυκό. Η θάλασσα, το καρπούζι, το σύκο, το σταφύλι. Το παγωτό. Η θαλασσινή αύρα, τα θερισμένα στάχυα, το θυμάρι, ο βασιλικός, το αγιόκλημα, το γιασεμί. Τα αστέρια, η πανσέληνος, τα τριζόνια.
     Ένα βιβλίο. Ένα τετράδιο. Ένα μολύβι. Μπογιές. Απαλή μουσική. Καθόλου μουσική. Μάτια ανοιχτά. Μάτια κλειστά. Ρουθούνια ανοιχτά. Αυτιά ανοιχτά. Μυαλό ανοιχτό. Σύνορα ανοιχτά. Ακινησία.
     Ήχοι, εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές... Και μέσα σε όλον αυτό το χορό, το σώμα ακίνητο, το μυαλό φευγάτο. Το σώμα ξαπλωμένο σε αυτό το μαγικό θεραπευτήριο που λέγεται καλοκαίρι. Αφού, τι άλλο είναι το καλοκαίρι, εκτός από ένα απέραντο θεραπευτήριο σωμάτων και ψυχών; Τι άλλο, εκτός από μια μυρωδάτη γομολάστιχα, που σβήνει τις κρύες αναμνήσεις του χειμώνα, σβήνει το σήμερα, το αύριο, το χθες, και που ενώνει τα πάντα σε ένα διαρκές, αέναο παρόν; Και αν η Πρωτοχρονιά έχει στραμμένα επάνω της όλα τα φώτα της δημοσιότητας και αν θεωρείται το σημείο έναρξης του πρώτου βήματος, το καλοκαίρι είναι ξεκάθαρα αυτό που μηδενίζει το κοντέρ, αυτό που γεμίζει τις αδειασμένες φιάλες οξυγόνου, που επουλώνει τις πληγές και που, πραγματικά εμπνέει τα νέα ξεκινήματα.
     Να το τιμούμε, λοιπόν, το καλοκαίρι, να το τιμούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Να το τιμούμε με όλες τις αισθήσεις μας και να αφηνόμαστε, όπου εκείνο θέλει να μας πάει. Να το αφήνουμε να μας χαϊδεύει, να το αφήνουμε να μας τυφλώνει, αλλά, κυρίως, να το αφήνουμε να μας ψιθυρίζει. Και να ακούμε πάντα αυτά που μας λέει, ακόμα κι αν, όταν τα λέει, γελάει παιχνιδιάρικα.
     Επειδή το καλοκαίρι δεν είναι μόνο γενναιόδωρο, είναι και σοφό.


Σημ: Η φωτογραφία είναι δικιά μου

6 σχόλια:

  1. 1) "αυτό το μαγικό θεραπευτήριο που λέγεται καλοκαίρι...."
    Τι κουβέντα Θεέ μου....!
    2) ..Να το τιμούμε με όλες τις αισθήσεις μας και να αφηνόμαστε, όπου εκείνο θέλει να μας πάει...
    Εκπληκτικό ταξίδι Pippi μου....! ένα ταξίδι που με τις αισθήσεις μπορεί να μας πάει είτε στην πραγματικότητα είτε στην φαντασίωση σε απάτητα μονοπάτια αισθήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται. Και εκεί είναι η δύναμή του.
    Και αν μπορούσαμε ανώδυνα να αφεθούμε στα ταξίδια αυτά τότε θα ζούσαμε πράγματα πρωτόγνωρα.
    Αυτή σου η ανάρτηση, είναι γεμάτη ζωή Pippi. Είναι ένα κάλεσμα θετικό στη ζωή και στα δώρα της.
    Σε ευχαριστούμε από καρδιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που το απόλαυσες, Γιάννη μου!
      Ήταν μια προτροπή περισσότερο να αφεθούμε, να μην εκλογικεύσουμε, να μην φιλτράρουμε, να μην αντισταθούμε, να μπορέσουμε με αυτόν τον τρόπο να ακούσουμε την εσώτερη φωνή μας, που μέσα στο θόρυβο της καθημερινότητας την έχουμε ξεχάσει.
      Και ήταν και μία απόπειρα να μεταδώσω την αίσθηση αυτή της χαλάρωσης σε όσους δεν μπορούν να βρεθούν στις κατάλληλες συνθήκες. Αν και δεν χρειάζονται και πάρα πολλά πράγματα γι'αυτό...
      Και αφού με τα τερτίπια του καιρού καταντήσαμε να ευχόμαστε καλό καλοκαίρι τώρα τον Αύγουστο, να έχεις ένα όμορφο καλοκαίρι

      Διαγραφή
  2. Άκουσα, είδα, γεύστηκα, μύρισα το καλοκαιρινό θεραπευτήριό. Πανέμορφη ταξιδιάρικη συναισθηματική και σοφή ανάρτηση.
    Ναι αυτό είναι το καλοκαίρι και να το αφουγκραζόμαστε πάντα
    Καλά να περάσεις
    Τα φιλιά μου από την εξοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που την ευχαριστήθηκες την ανάρτηση, Άννα μου!
      Να απολαύσεις κάθε στιγμή που περνάς στην εξοχή και να νιώσεις το καλοκαίρι σε όλο του το μεγαλείο.
      Πολλά φιλιά

      Διαγραφή
  3. Το "Μανιφέστο" του καλοκαιριού!
    Είναι αμαρτία να μην ακολουθήσει κανείς τις προτροπές σου!
    Να ξεζουμίζεις τους χυμούς του λατρευτού καλοκαιριού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν είναι αμαρτία, Γλαύκη μου, πάντως, όποιος δεν τις ακολουθήσει, σίγουρα θα χάσει.
      Εσύ, πάντως, δεν νομίζω να χρειάζεσαι τις δικές μου προτροπές.
      Να έχεις ένα όμορφο βράδυ

      Διαγραφή

To comment or not to comment? That is the question