Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

     Μια φορά κι έναν καιρό, ζούσε μια όμορφη κοπέλα, που το δέρμα της ήταν κατάλευκο σαν το χιόνι, και γι'αυτό την έλεγαν Χιονάτη. Η Χιονάτη ήταν κόρη ενός πλούσιου βασιλιά, που είχε τη δυστυχία να μείνει χήρος πολύ νέος, όταν ακόμα η Χιονάτη ήταν πολύ μικρό κοριτσάκι, και επειδή κάθε κοριτσάκι, ακόμα κι αν είναι λευκό σαν το χιόνι, χρειάζεται μία μαμά, είχε ξαναπαντρευτεί και είχε πάρει μια νέα και όμορφη γυναίκα, που όλος ο κόσμος τη θαύμαζε.
     Η μητριά της Χιονάτης ήταν έξυπνη και δυναμική γυναίκα, είχε όμως ένα αδύνατο σημείο, κι αυτό ήταν η ομορφιά της. Ξόδευε πολλά για την περιποίησή της και οι μασέρ και οι αισθητικοί πηγαινοέρχονταν στο παλάτι κάθε μέρα. Και, παρ'όλο που έβαζε ένα σωρό κρέμες και πρόσεχε τη διατροφή της, πάντα ανησυχούσε στην υποψία μίας ρυτίδας ή μίας άσπρης τρίχας.
     Στο μπουντουάρ της, η μητριά της Χιονάτης είχε ένα μεγάλο καθρέφτη, στολισμένο με πλούσια κορνίζα. Ήταν δώρο του γάμου της με το βασιλιά και της τον είχε δωρίσει η νονά της, που ήταν γυναίκα με πολύ εξεζητημένο γούστο. Ο καθρέφτης αυτός ήταν μαγικός και μιλούσε με ανθρώπινη φωνή, και μόνο στη βασίλισσα. Κάθε πρωί, η βασίλισσα πήγαινε μπροστά του, τον καλημέριζε και τον ρωτούσε:
     - Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο όμορφη γυναίκα στο βασίλειο;
     Και εκείνος της απαντούσε:
     - Γύρισα πόλεις και χωριά, σπίτια μεγάλα και μικρά, κι άλλη καμιά δεν βρήκα, με τη δική σου ομορφιά.
     Και η βασίλισσα ξεκινούσε τη μέρα της πολύ χαρούμενη, γνωρίζοντας ότι οι κρέμες και οι περιποιήσεις έπιαναν τόπο.
     Όπως ήταν φυσικό, αφού η βασίλισσα ασχολιόταν όλη μέρα με την ομορφιά της, δεν είχε χρόνο και για τίποτα άλλο. Έτσι, όταν μια μέρα ο καθρέφτης, στην καθημερινή της ερώτηση της απάντησε ότι δεν ήταν η πιο όμορφη στο βασίλειο, εκείνη έμεινε έκπληκτη.
     - Γύρισα πόλεις και χωριά, σπίτια μεγάλα και μικρά, και βρήκα τη Χιονάτη, που'ναι μικρή, δροσάτη, της απάντησε και η βασίλισσα αναρωτήθηκε ποια να ήταν αυτή η Χιονάτη.
     - Και πού είναι αυτή η Χιονάτη; ρώτησε γεμάτη περιέργεια.
     - Δεν είναι τόσο μακριά, εδώ ειν', στο παλάτι, και η λευκή της ομορφιά φωνάζει, βγάζει μάτι.
     Μεμιάς, η βασίλισσα θυμήθηκε το νιάνιαρο που είχε φορτωθεί με το γάμο της με το βασιλιά και συνειδητοποίησε με τρόμο ότι από το γάμο είχαν περάσει πάνω από δέκα χρόνια. Επίσης, εντόπισε μία άσπρη τρίχα που έπεφτε ανέμελα στο μέτωπό της, φωνάζοντας διακριτικά "Χιονάτη!" και μία μικρή ρυτίδα που την κρυφοκοίταζε από τη γωνία του στόματός της, και καθόλου δεν της άρεσε.
     Για την ακρίβεια, σκύλιασε από το κακό της. Και βάλθηκε να γκρεμίσει τη Χιονάτη από το βάθρο που την είχε στήσει ο καθρέφτης. Την κάλεσε, λοιπόν, στο δωμάτιό της και της παρήγγειλε να πάει στο δάσος να της φέρει μανιτάρια. Και η Χιονάτη, γεμάτη χαρά που επιτέλους η μητριά της ασχολήθηκε μαζί της, πήρε ένα καλαθάκι και ένα μαχαιράκι και πήγε στο δάσος. Και το βράδυ γύρισε στο παλάτι με το καλάθι γεμάτο μανιτάρια. Το λευκό της δέρμα έλαμπε, και η βασίλισσα δεν είπε τίποτα, αλλά νευρίασε πολύ.
     Και την επόμενη μέρα κάλεσε και πάλι τη Χιονάτη στο δωμάτιό της, της έδωσε ένα τεράστιο καλάθι και την έστειλε στη θάλασσα να το γεμίσει με κοχύλια. Όλη τη μέρα έμεινε δίπλα στη θάλασσα η Χιονάτη, μαζεύοντας κοχύλια, και το βράδυ παρουσιάστηκε στη βασίλισσα με το καλάθι της γεμάτο. Η βασίλισσα είδε ότι το δέρμα της Χιονάτης είχε κοκκινήσει λίγο από τον ήλιο, αλλά και πάλι φαινόταν φρέσκο και δροσερό.
     - Δεν μπορεί, είπε στο μαγικό καθρέφτη, να συνεχίζει η Χιονάτη να είναι η ομορφότερη στο βασίλειο, σήμερα ήταν όλη μέρα στη θάλασσα και την άρπαξε ο ήλιος!
     - Κι όμως, βασίλισσά μου, απάντησε ο καθρέφτης, σήμερα η Χιονάτη είναι ακόμα πιο όμορφη από εχθές. Με του ήλιου το χάδι ομόρφυνε κι άλλο.
     - Να τη δει το σκοτάδι τότε, σκέφτηκε η βασίλισσα και την επόμενη μέρα την έστειλε στο υπόγειο, να μετρήσει πόσο ρύζι είχαν στο παλάτι, κόκκο-κόκκο.
     Και η Χιονάτη ήρθε το βράδυ να της ανακοινώσει πόσους κόκκους ρυζιού είχε μετρήσει, και φαινόταν λίγο χλωμή, και η βασίλισσα χάρηκε.
     Αλλά την επόμενη μέρα, η Χιονάτη συνέχιζε να είναι η ομορφότερη του βασιλείου.
     - Ακόμα και χλωμή; ρώτησε εκνευρισμένη η βασίλισσα.
     - Στη Χιονάτη η χλωμάδα δίνει έξτρα νοστιμάδα, απάντησε ο καθρέφτης.
     Η βασίλισσα, έξαλλη με την αποτυχία της, δεν κοιμήθηκε καθόλου εκείνο το βράδυ. Και το πρωί, δύο μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια της είχαν προστεθεί στην άσπρη τρίχα και στη ρυτίδα στη γωνία του στόματος. Αλλά, αγαπούσε ο Θεός τη Χιονάτη, αγαπούσε και τη βασίλισσα.
     Εκεί που έπαιρνε το πρωινό της από μπισκότα βρώμης με ιπποφαές και γκότζι μπέρι, διαβάζοντας ταυτόχρονα ένα περιοδικό, έπεσε το μάτι της σε μία διαφήμιση ενός ινστιτούτου ομορφιάς. Και αποφάσισε ότι, αφού δεν μπορούσε να ασχημύνει τη Χιονάτη, θα έπρεπε να ομορφύνει εκείνη.
     Κάλεσε, λοιπόν, τους εξιδεικευμένους αισθητικούς του ινστιτούτου στο παλάτι, μπάζοντάς τους από την πόρτα της υπηρεσίας, για να μην τους δει κανείς, και τους εξήγησε τι ήθελε.
     Οι εφτά αδερφοί Νάνου, ειδικοί κοσμετολόγοι και πλαστικοί χειρουργοί, που ήταν πολύ κοντοί και δικαιολογούσαν απόλυτα το επίθετό τους, έκαναν ένα συμβούλιο μεταξύ τους και κατέληξαν σε μία σειρά αισθητικών επεμβάσεων, που θα ξαναέδιναν στη βασίλισσα τη χαμένη ομορφιά της. Πρότειναν ανόρθωση στήθους και γλουτών, λιποαναρρόφηση και θεραπεία κυτταρίτιδας με φύκια από την Ερυθρά θάλασσα, τόνωση ζυγωματικών, εφαρμογή μπότοξ σε επιλεγμένα σημεία, φούσκωμα των χειλιών και λεύκανση δοντιών.
     Μη νομίζετε, βέβαια, ότι όλα αυτά ήταν απαραίτητα, όμως η βασίλισσα δεν ήταν ικανοποιημένη με την εμφάνισή της και οι αδερφοί Νάνου δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν τη φήμη του ινστιτούτου τους, αν η βασίλισσα τους δυσφημούσε. Γι'αυτό επέλεξαν να πάνε με τα νερά της και να της κάνουν τις επεμβάσεις.
     Πράγματι, η βασίλισσα κλείστηκε στα δωμάτιά της λέγοντας ότι έχει φοβερό πονοκέφαλο και να μην την ενοχλήσουν, και οι εφτά αδερφοί Νάνου έκαναν τις επεμβάσεις που είχαν συμφωνηθεί ανενόχλητοι. Και όταν η βασίλισσα στάθηκε ξανά μπροστά στον καθρέφτη της, η αυτοπεποίθησή της ήταν ανανεωμένη.
     - Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, ποια είναι η πιο όμορφη γυναίκα στο βασίλειο;
     - Γύρισα πόλεις και χωριά, σπίτια μεγάλα και μικρά, κι άλλη καμιά δεν βρήκα, με τη δική σου ομορφιά, απάντησε ο καθρέφτης.
     Και η βασίλισσα εκείνο το βράδυ κοιμήθηκε ευχαριστημένη.
     Και έφτασε πάλι μια μέρα, που ο καθρέφτης βρήκε ότι η πιο όμορφη στο βασίλειο ήταν η Χιονάτη, και οι εφτά αδερφοί Νάνου ξαναπροσκλήθηκαν εσπευσμένα στο παλάτι. Και τη βασίλισσα την ξανάπιασε πονοκέφαλος και ύστερα από μερικές μέρες τα οπίσθιά της ήταν περισσότερο τουρλωτά από ποτέ, το στήθος της είχε μεγαλώσει αξιοπρόσεκτα, τα χείλια της επίσης φαίνονταν πιο χυμώδη από ποτέ, και όλο το δέρμα της βασίλισσας φαινόταν σαν τεντωμένο χαρτί. Και ο καθρέφτης έδωσε ξανά την επιθυμητή απάντηση και η βασίλισσα ήταν πολύ ικανοποιημένη με τον εαυτό της.
     Αλλά η χαρά της δεν κράτησε και πολύ και οι αδερφοί Νάνου ξαναπροσκλήθηκαν στο παλάτι, και τώρα η βασίλισσα σκέφτηκε σοβαρά να τους παραχωρήσει και δωμάτια για να μένουν μόνιμα εκεί, και όταν ο πονοκέφαλος της βασίλισσας ξαναπέρασε, η βασίλισσα δεν έμοιαζε και τόσο στη βασίλισσα...
     Και όταν η βασίλισσα το επόμενο πρωί στάθηκε μπροστά στον καθρέφτη και του έκανε την καθημερινή της ερώτηση, εκείνος έμεινε βουβός.
     - Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου, έλεγε η βασίλισσα...
     Τίποτα αυτός.
     - Ποια είναι η ομορφότερη;
     Σιγή ιχθύος αυτός.
     Και τότε η βασίλισσα την είδε. Είδε τον εαυτό της στον καθρέφτη και δεν τον αναγνώρισε. Και κατάλαβε ότι γι'αυτό δεν της μιλούσε ο καθρέφτης, επειδή δεν την αναγνώριζε ούτε εκείνος. Και νευρίασε πολύ. Και έδωσε μία μπουνιά στον καθρέφτη και τον έσπασε. Και κόπηκε από τα γυαλιά που πετάχτηκαν και γέμισε ο τόπος αίματα. Και το αίμα δεν σταματούσε. Και λερώθηκαν και τα περσικά χαλιά. Και έτρεξαν οι υπηρέτες, και οι μισοί έπεσαν στα χαλιά να τα καθαρίσουν και οι άλλοι μισοί φώναξαν τους γιατρούς του παλατιού. Και εκείνοι πρότειναν επειγόντως μετάγγιση αίματος. 
     Αλλά η ομάδα αίματος της βασίλισσας ήταν πολύ σπάνια και δεν μπορούσε να βρεθεί δότης. Και τελικά ο μόνος δότης που βρέθηκε ήταν η Χιονάτη. Αλλά η Χιονάτη είχε υπόταση και οι γιατροί της απαγόρεψαν να δώσει αίμα. Και η βασίλισσα είχε χλωμιάσει, και είχαν ξεφουσκώσει και τα χείλια, και οι γλουτοί, και στο στήθος της η μία σιλικόνη έσκασε, και γενικά ήταν να την κλαίνε οι ρέγγες.
     Αλλά οι ρέγγες είχαν μία πάθηση που δεν μπορούσαν να κλάψουν, και έτσι η βασίλισσα πήγε άκλαφτη. Και στο παλάτι έμεινε η Χιονάτη, και κράτησε και τους αδερφούς Νάνου, επειδή κατάλαβε ότι κάποια στιγμή και εκείνη θα χρειαζόταν κάποια βοήθεια στο θέμα της ομορφιάς, όχι τις ακρότητες της μητριάς της, βέβαια, αλλά συντηρητικά πράγματα.
     Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

12 σχόλια:

 1. Η σύγχρονη εκδοχή του παραμυθιού δοσμένη με χιούμορ που χειρίζεσαι πολύ καλά! Τελικά κάπως έτσι πρέπει να έγιναν τα πράγματα γιατί η αιτία όλων ήταν η χαμένη ομορφιά της βασίλισσας.
  Να έχεις μια όμορφη ημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλή σου μέρα και εσένα, Ελένη μου! Ναι, είναι μία από τις εκδοχές που θα μπορούσαν να υπάρχουν, καθώς σκέφτηκα και άλλη μία, λιγότερο αιματηρή, αφού ολοκλήρωσα αυτήν εδώ.
   Να έχεις μια όμορφη Κυριακή και μια ακόμα πιο όμορφη εβδομάδα

   Διαγραφή
 2. Βρε τις καημένες τις ρέγγες...τι πάθηση είχαν, μάθαμε?...χαχα!
  Τώρα θα μου πεις μετά από όλα αυτά που διάβασες, στις ρέγγες βρήκες να σταθείς?
  Ε, να, είναι που πήγε άκλαφτη η βασίλισσα.
  Θύμα κι αυτή της εικόνας και μόνο...τι έζησε?..τίποτα δεν έζησε η έρμη, αφού ολημερίς καλλωπίζονταν.
  Και για ποιον? Για έναν καθρέφτη...και μη χειρότερα δηλαδή!
  Αλλά και η Χιονάτη με απογοήτευσε λίγο στο τέλος...ελπίζω πραγματικά να μην κάνει τις ακρότητες της βασίλισσας, γιατί Χιονάτη με μπότοξ και σιλικόνη δε θα την αντέξει κανένα παραμύθι!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, τι να κάνει και η Χιονάτη, που με την έκθεση στον ήλιο πήραν χρώμα τα μαγουλάκια της, αλλά ταυτόχρονα εμφανίστηκαν και τα πρώτα σημάδια φωτογήρανσης, κοινώς, εμφανίστηκαν φακίδες στη μύτη της και κοντεύει να μοιάσει της Πίπης;
   Για να μην πω ότι από το σόι της μητέρας της ασπρίζουν νωρίς και, λογικά, πρέπει να αρχίσει και τα χρωμοσαμπουάν...
   Είναι και που το βασιλόπουλο έρχεται με αυτοκίνητο και έχει μποτιλιάρισμα και ακόμα το περιμένει, μην την περιμένει κουκλάρα και την βρει υλικό προς κατεδάφιση, γίνονται και έργα, πλημμύρισαν και τα ρέματα με την τελευταία μπόρα, άντε να δούμε και πότε θα φτάσει και αυτός...
   Στις ρέγγες ο γιατρός συνέστησε κολλύριο, και μέχρι να θεραπευτούν, ούτε ένα δάκρυ δε θα λαμπυρίσει στα ορθάνοιχτα μάτια τους.
   Όσο για τη βασίλισσα, μάλλον το μεγαλύτερο πρόβλημα μετά την αιμορραγία θα ήταν η σκασμένη σιλικόνη...
   Πολλά φιλιά και σε εσένα και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα

   Διαγραφή
 3. Με τον τίτλο και τη φωτογραφία της ιστορίας σου ένιωσα λίγο Χριστούγεννα! :-)
  Vanitas, λοιπόν. Πολύ επιτυχημένο το σχόλιο για τον καθρέφτη που στο τέλος δε μιλούσε στη βασίλισσα, επειδή δεν την αναγνώριζε! Πραγματικά, πόσο χάνουν επαφή με την πραγματικότητα ορισμένοι, στην προσπάθειά τους για παντοτινή νεότητα και ομορφιά... Και πόσο ειρωνικό είναι, όταν προσπερνούν το σημείο στο οποίο όντως βρίσκονται στα καλύτερά τους, σε αναζήτηση του ακόμα "καλύτερου". Ναι, well, πρέπει να ξέρεις πού να σταματάς. Αν και, για ανθρώπους με τέτοια κενά, η απληστία και η υπερβολή είναι το middle name.
  Δεσποινίς Pippi, αφού έχετε τόσο παραγωγική φαντασία που σας προμηθεύει με πάνω από μία καταλήξεις των ιστοριών σας, να τις γράφετε κι αυτές! Εναλλακτικά. Κι επειδή έχω περιέργεια και το αναφέρατε, ποια ήταν η άλλη εκδοχή της ιστορίας; :-)
  (Ξέρεις το ιστολόγιο tokeimeno.blogspot.gr; Στον τρέχοντα κύκλο του παιχνιδιού "25 λέξεις" η φωτογραφία - ερέθισμα νομίζω θα σου άρεσε πολύ! Προσωπικά, θα είχα μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσω συμμετοχή σου. Απλά προτείνω.)
  Καλή συνέχεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η άλλη εκδοχή ξεκινούσε με μία Χιονάτη μεγαλωμένη μέσα στο παλάτι, που η μητριά, για να φθείρει την κατάλευκη ομορφιά της, θα την έστελνε σε διάφορες δραστηριότητες ανοιχτού χώρου, κάτι που θα έκανε τη Χιονάτη να ξεσαλώσει, να γίνει εντέλει ένα πάρτυ άνιμαλ και να καλοπερνάει, να είναι στο κέντρο της προσοχής όλων των τεκνών και να μην σκέφτεται πια γάμους και βασιλόπουλα, παρά μόνο την καλοπέρασή της, ενώ η μητριά θα μαραζώνει σε κατ'οίκον αυτοπεριορισμό, πανέμορφη, αλλά άδεια, και θα ζηλεύει τη Χιονάτη για την πλούσια κοινωνική ζωή της, σε βαθμό που να νοσταλγεί τον πρότερο... λευκό βίο της Χιονάτης!
   Θα ρίξω μια ματιά στο ιστολόγιο που προτείνεις και, ανάλογα με τον χρόνο μου, ίσως συμμετάσχω. Ίδωμεν!

   Διαγραφή
 4. Ώστε έτσι έγιναν τα πράγματα;;; Κέντησες ξανά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου άρεσε η εναλλακτική εκδοχή, Γούμαν!
   Να έχεις μια όμορφη βδομάδα

   Διαγραφή
 5. Πες με κακιά, πες με στριμμένη, πες με ξινή, πες με ότι θέλεις τέλος πάντων, αλλά ποοοοολύ το ευχαριστήθηκα που η Χιονάτη ήταν υποτασική και τα κακάρωσε η βασίλισσα!
  Και που τζάμπα έκανε τα έξοδα για τις ανακαινίσεις της!
  Επίσης να ευχηθώ περαστικά στις ρέγγες!
  Ακόμα να προσθέσω ότι η εκδοχή σου μου άρεσε καλύτερα από το ορίτζιναλ παραμύθι.
  Καλή εβδομάδα Πίπη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, αλλά είδες; Και η Χιονάτη δεν ξέφυγε τελείως από τους εφτά αδερφούς Νάνου...
   Χαίρομαι, πάντως, που σου άρεσε η εκδοχή μου.
   Καλή εβδομάδα και σε εσένα, Αρτίστα μου

   Διαγραφή
  2. Οι αδερφοί Νάνου, έχουν άραγε κάποια συγγένεια με αυτόν που φτιάχνει τα ντόνατς; Του τύπου ο ξάδερφος παχαίνει τον κόσμο και τρέχουν μετά στα 7 αδέρφια Νάνου για να αδυνατίσουν;

   Διαγραφή
  3. Θα μπορούσε άνετα να ισχύει, τα ντόνατς μου πέρασαν από το μυαλό...
   Μ'αρέσει ο τρόπος που σκέφτεσαι!
   Καλό βράδυ

   Διαγραφή

To comment or not to comment? That is the question