Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Αυτό που τους συνέδεε...

     Το οδόστρωμα γλιστρούσε. Η Αλίκη έσφιξε, άθελά της, το τιμόνι. Καλά της το είχε πει ο Άρθουρ, ήθελε μεγάλη προσοχή τέτοια εποχή. Ο ουρανός ήταν γκρίζος, γεμάτος σύννεφα. Το δελτίο καιρού για την περιοχή μιλούσε για αυξημένη πιθανότητα βροχής. Δεν ανησυχούσε και τόσο. Βρισκόταν ήδη αρκετά κοντά στο πατρικό της και, σε όσο άσχημη κατάσταση κι αν βρισκόταν, θα μπορούσε να την προστατέψει από μια βροχούλα.
     Ακολουθούσε μια κάπως απότομη ανηφόρα, και καθώς ο δρόμος φιδογύριζε, έμοιαζε σαν μια γκρίζα κάμπια. Στην κορυφή της ανηφόρας ένα γκρίζο σύννεφο, λίγο πιο σκούρο από τα υπόλοιπα, έμοιαζε με καπνό που έβγαινε από την άκρη του δρόμου. Όλο μαζί, δρόμος και σύννεφο, έμοιαζε με κάμπια που κάπνιζε, ίσως ναργιλέ. Τι παλαβή ιδέα!
     Άλλαξε ταχύτητα και δυνάμωσε τη θέρμανση. Λάθος εποχή είχε διαλέξει να πάει στο πατρικό της, αυτό ήταν σίγουρο. Αλλά οι ευκαιρίες δεν πρέπει να χάνονται. Και οι πλούσιοι Αμερικανοί σε αναζήτηση σπιτιών στην βρετανική ύπαιθρο δε φυτρώνουν στα δέντρα. Ο κύριος Τζέφερσον θα έφευγε σε δυο βδομάδες, έπρεπε να κινηθεί γρήγορα, αν ήθελε να πουλήσει το σπίτι.
     Ήταν σίγουρη πως ήθελε να το πουλήσει; Αυτό την είχε ρωτήσει και ο Άρθουρ, όταν τον είχε επισκεφτεί για να της δώσει το κλειδί. Και γιατί να μη θέλει; Δεν είχε τίποτα να την συνδέει με αυτό το σπίτι, πέρα από το γεγονός ότι ανήκε στην οικογένειά της και ότι είχε περάσει μερικά καλοκαίρια εκεί. Ο Άρθουρ της είχε ζητήσει να το ξανασκεφτεί. Μεγάλη αδιακρισία εκ μέρους του. Δεν ήταν καν μέλος της οικογένειας, για να του πέφτει λόγος και, αν η Αλίκη δεν είχε σκεφτεί το προχωρημένο της ηλικίας του, θα του είχε απαντήσει ανάλογα. 
     Τι τον έκανε να νομίζει ότι έχοντας εργαστεί εκεί επί είκοσι χρόνια αποκτούσε τέτοιου είδους δικαιώματα; Το σπίτι ήταν δική της κληρονομιά, ανήκε αποκλειστικά σε εκείνη. Μπορούσε, αν ήθελε, να το γκρεμίσει συθέμελα, μπορούσε να του βάλει φωτιά και να το κάψει, όπως είχε κάνει ο Νέρωνας στη Ρώμη, και δεν όφειλε να δώσει λογαριασμό σε κανέναν, πόσο μάλλον στον Άρθουρ, που με τη χοντρή του κοιλιά και το παχύ του μουστάκι θύμιζε φαφούτη θαλάσσιο ελέφαντα.
     Το αυτοκίνητο έφτασε στην κορυφή της ανηφόρας. Η θέα που εμφανίστηκε ήταν υπέροχη. Στο βάθος, τα βουνά άσπριζαν από το χιόνι. Λίγο πιο κάτω, ανάμεσα από την ομίχλη, διακρινόταν η στέγη του πατρικού της σπιτιού. Από αυτήν την απόσταση, μια χαρά φαινόταν. Ένιωσε χαρά. Ήταν σίγουρη ότι ήθελε να το πουλήσει. Δεν είχε ιδιαίτερες αναμνήσεις από εκεί. Κάποιες βόλτες στην εξοχή θυμόταν αμυδρά, όσο για τους γονείς της, ό,τι θυμόταν ήθελε να το ξεχάσει... 
     Μακριά από το Λονδίνο με τους τύπους του, μακριά από τα μάτια του κόσμου, έβρισκαν την ευκαιρία να εκτονώσουν όλη τους τη δυσαρμονία, με καθημερινούς τσακωμούς και πικρόχολα σχόλια. Μετά την πρώτη βδομάδα, ο πατέρας έφευγε για κυνήγι και εξαφανιζόταν για μέρες, και η μητέρα την έβγαζε όλη μέρα στον κήπο, φυτεύοντας κόκκινες τριανταφυλλιές, που ήταν οι αγαπημένες της. Άλλοτε, έπαιρνε το κέντημά της και κεντούσε με τις ώρες. Ένα ολόκληρο σεντούκι με κεντήματα είχε αφήσει πεθαίνοντας. Κεντήματα, που τώρα σάπιζαν σε μια γωνιά της αποθήκης, μαζί με το σεντούκι. Όσο για τις τριανταφυλλιές της, αποτελούσαν πλέον παρελθόν. Μόνο αγριόχορτα φύτρωναν πια στο κτήμα. Αγριόχορτα και κισσός.
     Επρόκειτο σαφώς για έναν γάμο σύμφωνο με όλα τα πρωτόκολλα, καθώς και με τα συμφέροντα των οικογενειών τους, καθόλου σύμφωνο, όμως, με τα γούστα των άμεσα ενδιαφερόμενων. Η Αλίκη αναρωτιόταν πώς, με τόσες διαφορές ανάμεσα στους γονείς της, είχαν προκύψει πέντε παιδιά. Από την άλλη, δεν αναρωτιόταν καθόλου, πώς και τα πέντε παιδιά είχαν επιλέξει να παντρευτούν με αλλοδαπούς και να πάνε να ζήσουν στο εξωτερικό. Ήθελαν όλα να ξεφύγουν από εκείνο το άρρωστο περιβάλλον.
     Η Αλίκη έφτασε στο κτήμα. Άνοιξε με κόπο την φαρδιά, ξύλινη αυλόπορτα και μπήκε μέσα, οδηγώντας αργά. Το σπίτι δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση, πολλά κεραμίδια είχαν φύγει, υπήρχαν κάποιες ρωγμές στους τοίχους, και ο κισσός το είχε καλύψει σχεδόν ολόκληρο. Θα ήταν δύσκολο να το πουλήσει. Όμως, είχε μπροστά της πάνω από δέκα μέρες για να προσλάβει εργάτες και να το σουλουπώσει, προκειμένου να φανεί αρκετά δελεαστικό στον κύριο Τζέφερσον.
     Το κλειδί που της είχε δώσει ο Άρθουρ γύρισε με μεγάλη δυσκολία. Προφανώς, η κλειδαριά είχε σκουριάσει. Σίγουρα ήθελε αλλαγή. Η πόρτα έτριξε, καθώς άνοιγε. Η Αλίκη άναψε το φακό που είχε μαζί της. Ένιωσε μεγάλη απογοήτευση. Το κόστος του "σουλουπώματος" μάλλον θα ήταν μεγαλύτερο από όσο υπολόγιζε. 
     Αργά και προσεκτικά, πήγε μέχρι τα παράθυρα και τα άνοιξε με το φόβο να της μείνουν στα χέρια, καθώς είχαν πολλές φθορές, μάλλον ήθελαν αντικατάσταση. Κάποιοι ήχοι μέσα στο σπίτι την έκαναν να κοντοσταθεί, να δεις που θα ήταν ποντίκια. Να κάτι που σίγουρα την ένωνε με εκείνο το σπίτι: ο φόβος. Ένα ρίγος την διαπέρασε καθώς θυμήθηκε τους ήχους ροκανίσματος που άκουγε κάθε βράδυ και που την έκαναν να κουκουλώνεται κάτω από τα σκεπάσματα. Πώς θα περνούσε το βράδυ εκεί μέσα; 
     Το αχνό φως που μπήκε από τα ανοιχτά παράθυρα, δε βελτίωσε ιδιαίτερα την κατάσταση. Η Αλίκη σάρωσε το σαλόνι με το βλέμμα της. Όσα έπιπλα είχαν μείνει, ήταν σκεπασμένα με μεγάλα πανιά. Ο μεγάλος καθρέφτης είχε μαυρίσει. Τα κρυσταλλάκια του πολυέλαιου τρεμούλιαζαν απειλητικά, καθώς η ακόμα μισάνοιχτη πόρτα της εισόδου δημιουργούσε ένα ανεπαίσθητο ρεύμα αέρα μέσα στο σπίτι. Η Αλίκη πλησίασε το πιάνο και το ξεσκέπασε. Ακούμπησε τα πλήκτρα. Ο ήχος τους, εντελώς ξεκούρδιστος, της θύμισε τις ατελείωτες ώρες που περνούσε κάθε μέρα κάνοντας ασκήσεις, προκειμένου να μην χάσει τη φόρμα της, ώστε να μπορούν οι γονείς της να την επιδεικνύουν στους συγγενείς, όποτε είχαν μάζωξη στο σπίτι τους στο Λονδίνο. Έπρεπε οπωσδήποτε να το ξεφορτωθεί, ακόμα και αν δεν κατάφερνε να το πουλήσει στον κύριο Τζέφερσον.
     Ένα τραπεζάκι στο σαλόνι δεν ήταν καλυμμένο με πανί. Επάνω του βρισκόταν μια ανοιγμένη τράπουλα. Ένα χαρτί ήταν πεσμένο στο πάτωμα. Η Αλίκη έσκυψε και το μάζεψε. Ήταν η Ντάμα Κούπα. Της φάνηκε ιδιαίτερα αυστηρή, και μάλλον κακοσχεδιασμένη. Την ακούμπησε επάνω στο τραπεζάκι και συνέχισε την επιθεώρηση. Ποιος έπαιζε χαρτιά; Δε θυμόταν καθόλου. 
     Το σαλόνι είχε αρκετά καλές προοπτικές και το ηθικό της αναπτερώθηκε. Ίσως και τα επάνω δωμάτια να ήταν σε καλή κατάσταση. Η Αλίκη ανέβηκε με προσοχή στον επάνω όροφο. Κάθε βήμα της προκαλούσε ένα τρίξιμο στην σκάλα και έναν καλπασμό στην καρδιά της. Η σκέψη μιας πιθανής κατάρρευσης της σκάλας, μέσα σε εκείνη την ερημιά, με τον αέρα να σφυρίζει έξω από τα παράθυρα, δεν ήταν καθόλου καθησυχαστική. Έφτασε στο σημείο να σκεφτεί ότι αν κατάφερνε να φτάσει σώα και αβλαβής στον επάνω όροφο, δεν θα επιχειρούσε να ξανακατέβει ποτέ. 
     Ανάσανε με ανακούφιση, όταν πάτησε το πόδι της στο κεφαλόσκαλο. Εκεί δεξιά ήταν το υπνοδωμάτιό της. Άνοιξε την πόρτα και προσεκτικά προχώρησε προς το μέρος όπου βρισκόταν το παράθυρο. Ακούστηκαν τρομαγμένα φτερουγίσματα πουλιών, καθώς το άνοιξε. Έστρεψε το βλέμμα της στο εσωτερικό του δωματίου. Δεν είχε αλλάξει ιδιαίτερα. Η ταπετσαρία ήταν η ίδια που θυμόταν, και το κρεβάτι της φαινόταν το ίδιο μαλακό όπως τότε. Αν μη τι άλλο, θα είχε ένα μέρος να κοιμηθεί το βράδυ. Και ας έπρεπε να κουκουλωθεί όπως και τότε, για το φόβο των ποντικών...
     Ακούστηκε ο αέρας να δυναμώνει, και τα κλαδιά των δέντρων έξω από το παράθυρο του δωματίου άρχισαν να χορεύουν απειλητικά. Το τζάμι του παραθύρου ήταν βρώμικο και θολό, αλλά σαν να της φάνηκε ότι έβρεχε. Το φως μέσα στο δωμάτιο λιγόστεψε. Προφανώς, λόγω της βροχής, είχε σκοτεινιάσει έξω. Θα έπρεπε να βγει και να πάρει τα πράγματά της από το αυτοκίνητο, προτού να δυναμώσει η βροχή. Η σκέψη της ετοιμόρροπης σκάλας την έκανε να αλλάξει γνώμη. Έπρεπε να τα είχε πάρει τα πράγματά της από την αρχή, προτού ανοίξει την πόρτα και βρεθεί μέσα σε εκείνο το αναθεματισμένο το σπίτι!
     Ένιωσε ένα ρεύμα παγωμένου αέρα να μπαίνει από κάπου. Θυμήθηκε τα κεραμίδια που έλειπαν από την σκεπή. Ίσως το παλιό της υπνοδωμάτιο να μην ήταν και τόσο φιλόξενο, τελικά. Ένιωσε παγιδευμένη. Ήθελε να μπορούσε να κλείσει τα μάτια της, να τα ξανανοίξει και όλα να ήταν ένα κακό όνειρο, να βρισκόταν στο ζεστό της διαμέρισμα και εκείνο το σπίτι να είχε πουληθεί και να είχε φύγει από επάνω της. Πώς μπορούσε να αναρωτιέται ο Άρθουρ αν ήθελε να το πουλήσει; Τι άξιο λόγου υπήρχε, που να την ενώνει με αυτό το ερείπιο;
     Θα το πουλούσε και δεν θα κρατούσε τίποτα, ούτε καν το παλιό κλειδί. Θα έπρεπε το συντομότερο να πάει στην πόλη, να βρει κάποιον να αλλάξει την κλειδαριά.  Τα κλαδιά που βρίσκονταν έξω από το παράθυρο κινήθηκαν έντονα. Κάποιος ήταν εκεί! Ένιωσε να παγώνει το αίμα στις φλέβες της. Ήταν ολομόναχη, και το μέρος έρημο, πώς θα προστατευόταν; Ασυναίσθητα, άρπαξε δυο βοτσαλάκια που βρίσκονταν επάνω στο κομοδίνο και τα κράτησε στο χέρι της σαν χειροβομβίδες. Μια σκιά εμφανίστηκε να πλησιάζει. 
     Δεν μπορούσε να πει πόσα δευτερόλεπτα πέρασε κρατώντας την ανάσα της, προσπαθώντας να γίνει αόρατη. Η σκιά άρχισε να πυκνώνει και να συγκεκριμενοποιείται, αφήνοντας στη θέση της μια γάτα. Η γάτα άνοιξε το στόμα της, σε ένα άηχο νιαούρισμα. Ο αέρας είχε δυναμώσει τόσο, που δεν ακουγόταν τίποτα άλλο. Ανάσανε ανακουφισμένη. Η γάτα φαινόταν να κρυώνει, αλλά είχε μια περίεργη έκφραση, σαν να χαμογελούσε. Στο μυαλό της πετάχτηκε μια λέξη: Τσέσαϊρ. Περίεργη λέξη, δεν της έλεγε τίποτα. Μόνο το τυρί τσένταρ της θύμιζε. Η γάτα την κοίταξε μια τελευταία φορά και εξαφανίστηκε.
     Κάθησε στο κρεβάτι και άφησε τα βοτσαλάκια πίσω στο κομοδίνο. Το σχήμα τους ήταν ωοειδές και ήταν ζωγραφισμένα, προφανώς από εκείνη, δεν θυμόταν πότε. Είχαν μάτια, μύτη και στόμα, σαν δυο δίδυμα, ασχημούτσικα πετραδερφάκια. Περίεργο που τόσον καιρό κανείς δεν τα είχε πετάξει, τόσο κακοφτιαγμένα που ήταν.
     Ο αέρας έξω δυνάμωσε κι άλλο, και μια νιφάδα χιονιού κόλλησε στο τζάμι, σαν χαλκομανία. Αμέσως μετά, κι άλλη χιονονιφάδα κόλλησε στο τζάμι. Χιόνιζε! Και μάλιστα πολύ. Έπρεπε επειγόντως να κατέβει κάτω, να πάει στο αυτοκίνητο και να πάρει τα πράγματά της, είχε μαζί της νερό και μπισκότα. Να υπήρχε, άραγε, και κανένα κούτσουρο, να ανάψει το τζάκι; Ή θα ήταν προτιμότερο να οδηγήσει μέχρι την κοντινότερη πόλη, μία ώρα μακριά, και να περάσει εκεί το βράδυ της, για μεγαλύτερη ασφάλεια; 
     Με την καρδιά της να καλπάζει από το φόβο, κατέβηκε αργά την ξύλινη σκάλα και πήγε βιαστικά στην είσοδο. Άνοιξε την πόρτα και έμεινε με το στόμα ανοιχτό! Τα πάντα ήταν λευκά και το χιόνι έπεφτε σε πυκνές ριπές. Το αυτοκίνητο είχε κιόλας καλυφθεί μέχρι το ύψος των τροχών. Δεν υπήρχε περίπτωση να έφευγε τώρα! Είχε αποκλειστεί. Τρέμοντας από το κρύο, πήγε μέχρι το αυτοκίνητο, άνοιξε με κόπο την πόρτα και πήρε την τσάντα με τα τρόφιμα και το σακβουαγιάζ με τα λίγα ρούχα που είχε πάρει μαζί της. Η χιονοθύελλα μαστίγωνε το σπίτι από παντού.
     Μπήκε μέσα και έκλεισε την πόρτα. Αυτό ήταν, θα άφηνε τα κοκαλάκια της εκεί μέσα. Μόνο ο Άρθουρ γνώριζε ότι βρισκόταν εκεί, για να ειδοποιήσει να την ψάξουν. Αλλά αν η χιονοθύελλα συνεχιζόταν πολλή ώρα, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει κάποιος μέχρι εκεί. Αναθεματισμένο σπίτι! Ένας ήχος ρολογιού ακούστηκε. Τικ-τακ. Από πού ερχόταν αυτός ο ήχος; Δεν υπήρχε περίπτωση να υπάρχει εκεί μέσα ρολόι που να λειτουργεί, ύστερα από τόσα χρόνια. Η ιδέα της θα ήταν. Αλλά ο ήχος ξανακούστηκε: τικ-τακ.
     Τικ-τακ, τικ-τακ... Στο μυαλό της ήρθαν οι ιστορίες για τα φαντάσματα, που τους διηγόταν η θεία Γερτρούδη, όταν έπινε κανένα σέρι παραπάνω. Τις νύχτες με πανσέληνο, έλεγε η θεία, το φάντασμα της προγιαγιάς της τριγυρνούσε στο σπίτι σαν την άδικη κατάρα, σέρνοντας τα βήματά του μέχρι τη σοφίτα, όπου θρονιαζόταν και θρηνούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Πλησίασε στο πιο κοντινό παράθυρο, το καθάρισε λίγο με το χέρι της, και κοίταξε έξω. Το φεγγάρι ήταν ολοστρόγγυλο. Πανσέληνος. Τικ-τακ, τικ-τακ.
      Το τικ-τακ συνοδεύτηκε από ένα δυνατό ροκάνισμα. Να το και το ποντίκι! Δε θα την γλίτωνε απόψε: ή από φάντασμα θα πήγαινε, ή από ποντίκι. Ας έβγαινε ζωντανή από εκεί μέσα και θα το έκαιγε το σπίτι πατόκορφα. Και ας έχανε την ευκαιρία με τον κύριο Τζέφερσον. Ήταν πλέον σίγουρη. Το μόνο που τη συνέδεε με εκείνο το σπίτι ήταν η επιθυμία της να το ξεφορτωθεί. 
     Ένα ρεύμα παγωμένου αέρα της χάιδεψε τον σβέρκο. Ανατρίχιασε. Το ροκάνισμα συνεχίστηκε. Ερχόταν από την κουζίνα. Λογικό. Από εκεί ερχόταν και ο ήχος του ρολογιού. Μία σταγόνα ιδρώτα κύλησε στο μέτωπό της και ακολούθησε την γραμμή της μύτης της. Θυμήθηκε ότι φορούσε τον σταυρό της. Ευτυχώς. Με όσο θάρρος μπόρεσε να βρει, άρχισε να κατευθύνεται προς την κουζίνα. Ο ήχος του ρολογιού και ο ήχος του ροκανίσματος δυνάμωναν, καθώς πλησίαζε. Η πόρτα έτριξε. Μια χαραμάδα φωτός φάνηκε στο άνοιγμά της. Κάποιος ήταν εκεί!
     Η Αλίκη έσπρωξε την πόρτα. 
     - Επιτέλους, πάνω στην ώρα! είπε το κουνέλι, που στεκόταν μπροστά στο αναμμένο τζάκι, κρατώντας ένα ρολόι τσέπης και μασουλώντας ένα καρότο. Ίσα που προλαβαίνουμε το πάρτυ των αγενεθλίων!
     Και εκείνη ακριβώς την στιγμή, η Αλίκη θυμήθηκε τι ήταν αυτό που τη συνέδεε με εκείνο το σπίτι...

ΥΓ: Το κείμενο αποτελεί τη συμμετοχή μου στο δρώμενο που διοργανώνει ο Giannis Pit στον διαδικτυακό του χώρο Ηδύποτο. Η κεντρική ιδέα ήταν η εξής: "Το παλιό οικογενειακό σπίτι στο ορεινό χωριό, έχει την αγάπη σας αλλά περιμένει και την φροντίδα σας. Η κατάστασή του είναι κακή και εσείς σχεδιάζετε να το ανακαινίσετε. Βρίσκεστε ήδη εκεί, αλλά ένα αναπάντεχο πρόβλημα καθιστά άμεσα αναγκαία την επίλυσή του. Ο μοναδικός/μοναδική, από τη γειτονική κωμόπολη, που θα ανέβει στο σπιτικό, προκαλεί πραγματικό σοκ με την άφιξή του/της. Ίσως να μην περιμένατε ποτέ να βρεθεί απέναντί σας. Η ξαφνική χιονοθύελλα έχει τα δικά της σχέδια και θα σας αναγκάσει να μείνετε εκεί, στον ίδιο κλειστό χώρο, μέχρι να απεγκλωβιστείτε. Η νύχτα και το παρελθόν έρχεται ξανά. Τι μπορεί άραγε να κουβαλάει αυτό το πρόσωπο; Είχατε ποτέ σχέση μαζί του; Ή μήπως προκύπτει μια έμμεση σχέση μαζί του; Τι μπορεί να φέρει; Τι μπορεί να αλλάξει; Μπορείτε να το αφήσετε στην άκρη;" Ο Γιάννης μας άφησε ακόμα πιο ελεύθερους αυτή τη φορά και εγώ οργίασα, ως συνήθως. Ελπίζω η εκδοχή μου να ικανοποιεί τα περισσότερα ζητούμενα της κεντρικής ιδέας, και ελπίζω, την επόμενη φορά, να εμπνευστώ γρηγορότερα.33 σχόλια:

 1. Απίστευτα όμορφο το συγγραφικό σου εύρημα. Από την αρχή αναρωτιόμουν, που το πάει, τι μπορεί να γίνει, ποια να είναι η ανατροπή αλλά αυτό δεν το περίμενα με τίποτε, αν και, ίσως, θα έπρεπε να το υποψιαστώ από το όνομα της ηρωίδας. Μπα! αδύνατον.
  Χαίρομαι όταν διαβάζω τέτοιες ιστορίες, που συνδέουν απρόβλεπτα κομμάτια των παιδικών μας αναμνήσεων με μια ιστορία, που θα έλεγε κάποιος ότι θα αποτελούσε ένα καλό θρίλερ.
  Την Καλημέρα μου, Πίπη!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, Βασίλη μου, και χαίρομαι ακόμα περισσότερο που σου την έφερα! Για να είμαι ειλικρινής, πίστευα ότι ήταν πολύ εμφανές το πού το πήγαινα, με όλα εκείνα τα στοιχεία που πετούσα (την κάμπια που κάπνιζε ναργιλέ, τον θαλάσσιο ελέφαντα, την Ντάμα Κούπα, τη γάτα που χαμογελούσε - αναφέρω και το όνομά της - τα κόκκινα τριαντάφυλλα, τα "δίδυμα", ωοειδή βοτσαλάκια, και, φυσικά, το όνομα Αλίκη), γι'αυτό και χαίρομαι διπλά που την πάτησες! Είναι αλήθεια ότι ήθελα να έχει στοιχεία θρίλερ (παρ'όλο που δεν βλέπω θρίλερ), οπότε χαίρομαι και γι'αυτό.
   Και τώρα, που ολοκλήρωσα τη συμμετοχή μου, μπορώ να χαλαρώσω και να απολαύσω τις δικές σας συμμετοχές, όταν τις ξεφουρνίσετε...
   Να έχεις μια όμορφη μέρα

   Διαγραφή
 2. Υπέροχη η συμμετοχή σου, Πίπη!
  Μου άρεσε τόσο μα τόσο πολύ!
  Δεν περίμενα τέτοια πλοκή, μου θύμησες ταυτόχρονα και ένα απο τα αγαπημένα μου παιδικά παραμύθια.

  Να έχεις μια όμορφη μερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εμένα η Αλίκη είναι από τα αγαπημένα μου παραμύθια, Κική μου, και χαίρομαι που σου τη θύμισα και που σου άρεσε η ιστορία μου!
   Φιλάκια πολλά και να έχεις μια υπέροχη, παραμυθένια μέρα

   Διαγραφή
 3. Να και η Αλίκη που πήγε το μυαλό μου από την αρχή αλλά μετά είπα μπα θα μας κάνει να γελάσουμε με τα φαντάσματα και στοιχεία του αγαπημένουν παραμυθιού.
  Μπράβο Πίπη ευφάνταστη η ιστορία σου και να τα μπλέξεις έτσι με το σπίτι ... των θαυμάτων.
  Τι κάνει μια κεντρική ιδέα ε;
  Φιλάκια πολλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σιγά μη δεν πήγαινε το μυαλό σου από την αρχή, Άννα μου, με έχεις μάθει πολύ καλά πλέον... Ναι, ήθελα να υπάρχει ένα στοιχείο μυστηρίου, λίγο θρίλερ, λίγο παραμύθι, ήθελα και λίγο χιούμορ, για να είμαι ειλικρινής, αλλά δεν μου βγήκε, ίσως αν το παίδευα λίγο περισσότερο να τα κατάφερνα, αλλά κι έτσι που βγήκε είμαι αρκετά ικανοποιημένη. Ήταν πολύ καλή η κεντρική ιδέα και αυτήν τη φορά, απλώς εγώ δυσκολεύτηκα περισσότερο, επειδή ο Γιάννης μας άφηνε το θέμα ακόμα πιο ελεύθερο, άκου τώρα ιδιοτροπίες... Αλλά, τέλος καλό, όλα καλά, και τώρα ήρθε η ώρα να απολαύσω τις δικές σας συμμετοχές.
   Φιλάκια πολλά και από εμένα

   Διαγραφή
  2. Ιδιοτροπίες ε; Χαχαχαχαχα Γιατί, μια χαρά είναι! Απλώνει η δυνατότητα έμπνευσης.

   Διαγραφή
  3. Στις δικές μου ιδιοτροπίες αναφέρομαι, Γιάννη μου, όχι στις δικές σου, εσύ μια χαρά τα έκανες όλα, εγώ είμαι ανάποδη και όσο πιο μεγάλη ελευθερία μου δίνεις, τόσο πιο πολύ στριμώχνεται ο εγκέφαλός μου. Τι να πεις; Καλλιτέχνες, αυτή η μάστιγα!

   Διαγραφή
  4. Εμένα μου άρεσε το κλίμα της αναφοράς, Πίπη μου. Ειλικρινά μού άρεσε, γιατί δείχνει την αμεσότητα μεταξύ μας, την αγάπη, τη διάθεση. Και αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα. Σε ευχαριστώωω.

   Διαγραφή
 4. Αααα τι όμορφο τι ευφάνταστο!! Χίλια μπράβο παρά πολύ μου άρεσε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι πολύ, Πεταλουδίτσα μου, σε ευχαριστώ πολύ! Καλές εμπνεύσεις εύχομαι και σε εσένα!
   Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή
 5. Πίπη μου, αγαπημένη μου Πίπη.
  Εγώ φιλενάδα, την "πάτησα" μεγαλοπρεπώς! Μεγαλοπρεπέστατα θα έλεγα. Όχι δεν περίμενα τέτοια ανατροπή.
  Εντάξει στην αρχή είδα την εικόνα, λέω "κάτι που να αγγίζει το ύφος της θα έχει ετοιμάσει...". Μετά όμως το ξέχασα εντελώς. Και άρχισε ο ανήφορος! Ο ανήφορος της αγωνίας λέω! Το χτίζεις με τέτοιο τρόπο, με τέτοια περιγραφή, με τέτοια κλίμακα, που έχω φορτώσει! Και να η αγωνία; Τι θα συμβεί; Τι θα ξεπεταχτεί απ' τη γωνία; Και τι συμβαίνει με την τράπουλα; Και τι ρόλο έπαιξε η γάτα; Και να το ρολόι. Είχα γίνει μιλάμε ένα με την δύσμοιρη την Αλίκη, που αν δεν ήταν το χιόνι, θα το έκαιγε απ' τα θεμέλια το σπιτικό και θα έφευγε τρέχοντας.
  Μήτε το όνομα της Αλίκης με ...πονήρεψε.
  Ώσπου στο τέλος, μπουμ! Η γνωστή μας Πίπη με τις αγαπημένες παραμυθένιες αφηγήσεις.
  Το χάρηκα με την καρδιά μου. Στο έχω ξαναπεί και στα δικά σου διηγήματα, Πίπη μου, η ικανότητά σου να ενοποιείς και να μιξάρεις όμορφες παραμυθο-ιστορίες με πλήρη σοβαρή ανταύγεια και υποδομή, είναι εξαιρετική.
  Σε ευχαριστούμε, με την καρδιά μας, για την παρουσία, το χρόνο, την έμπνευση, καλή μου φίλη. Να είσαι καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που την πάτησες κι εσύ, Γιάννη μου, μα τα'θελε κι εσένα ο πισινός σου, με τις κεντρικές ιδέες που επιλέγεις!
   Χαίρομαι, επίσης, που κατάφερα να σε βάλω μέσα στην ιστορία, τόσο που να μην πάρεις είδηση κανένα από τα στοιχεία που μοίρασα απλόχερα.
   Το σημαντικό, βέβαια, είναι ότι το σπίτι το γλίτωσε το παρανάλωμα.
   Ευχαριστώ πολύ για τη θετική ενέργεια με την οποία μας φορτίζεις συνέχεια. Τα αποτελέσματα τα βλέπεις.
   Πολλά φιλιά

   Διαγραφή
  2. Χαχαχαχαχα το γλιτώσαμε το σπιτάκι αλλά και την Αλίκη, θαρρώ. Δώρο χαράς για μένα τα λόγια σου, μακάρι να μπορώ να συνεχίζω να το κάνω αυτό. Να ξέρεις, είναι και για μένα ευλογία, Πίπη μου, το περιμένω, το ζω.
   Την καλησπέρα μου. Τώρα θα το δεις στα ...μανταλάκια και στο μπλογκ μας.

   Διαγραφή
 6. Η Αλίκη "Δια χειρός Πίπη"... Τι να πω; Όσο τρομακτικά κι αν περιγράφεις την πλοκή, σε κάθε γωνιά, σε κάθε λέξη, κρύβεται το απίστευτο χιούμορ σου και μας ανοιγοκλείνει το μάτι. Σε περίμενα στη γωνία, γιατί μας έχεις συνηθίσει σε ανατρεπτικούς επιλόγους, αλλά αυτή τη φορά με ξεπέρασες.
  Εύγε Πίπη των θαυμάτων και των μοναδικών μυθοπλασιών!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ώστε ανακάλυψες και χιούμορ, Μαρία μου, πολύ χαίρομαι, διότι ενώ ήταν ανάμεσα στους στόχους μου, νόμιζα ότι μου ξέφυγε... Και λες ότι σε ξεπέρασα κιόλας, ε; Ξεπερνιέσαι εσύ;
   Φιλάκια πολλά και περιμένω και τη δική σου συμμετοχή

   Διαγραφή
 7. Το όνομα Αλίκη σε συνδυασμό με το δικό σου εξαιρετικό στιλ που εμπεριέχει πάντα κάτι από παραμύθι με πήγε προς τη σωστή κατεύθυνση.
  Πολύ καλογραμμένη η ιστορία σου Πίπη μου.
  Για να είμαι ειλικρινής είχα και μια αγωνία μήπως πέσει εκείνη η σκάλα ή μήπως παρουσιαστεί το φάντασμα της προγιαγιάς, άσε τα ποντίκια.
  Να είσαι καλά.
  Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που εσύ με τσάκωσες, Ελένη μου, αλλά χαίρομαι και που σου μετέδωσα και λίγη αγωνία.
   Περιμένω να απολαύσω και τη δική σου δημιουργία, όταν την ετοιμάσεις.
   Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή
 8. Λοιπόν Πίπη μου οφείλω να ομολογήσω πως η Αλίκη του Λιούις Κάρολ ποτέ δεν μου άρεσε. Η δική σου Αλίκη στο σπίτι των Θαυμάτων με ξετρέλανε. Τι εκδοχή, τι ιστορία!!!!! Αυτό που συμβαίνει στο πατρικό της Αλίκης είναι τόσο δυνατό! (δοσμένο) Μια μαγευτική ιστορία με πολύ όμορφη περιγραφή για τη φύση, που μπορεί να μην έχει λογική το τέλος, αλλά το αλλόκοτο μπορεί να γίνει ένα όμορφο παραμύθι. Φοβερή έμπνευση! Συγχαρητήρια Πίπη μου!!!!!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ώστε δε σου άρεσε η Αλίκη, Αννίκα μου... Εμένα μου αρέσει πολύ, ίσως, βέβαια, να έχει σημασία και που την διάβασα μεγάλη. Το βέβαιο είναι ότι η εκδοχή μου δε θα υπήρχε χωρίς αυτήν και σίγουρα είναι πιο εύκολο να γράφεις κάτι, όταν ήδη υπάρχουν σχετικές αναφορές, δεν χρειάζονται πολλά λόγια.
   Ήθελα να γράψω μια ιστορία με σασπένς, ανατροπές και σύνδεση με το γνωστό παραμύθι, και για να μην επηρεαστώ από κανέναν, δεν διάβασα και καμία από τις συμμετοχές που είχαν ήδη αναρτηθεί, προτού την ολοκληρώσω. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε. Και επίσης χαίρομαι πολύ να ανακαλύπτω το πώς η ιστορία μου μιλάει στον καθέναν.
   Φιλάκια πολλά και σε εσένα

   Διαγραφή
 9. Πολύ όμορφη συμμετοχή και πραγματικά δεν πήγε το μυαλό μου στην κατάληξη. Φοβερή έμπνευση Πίπη μου μπράβο! Και με τις περιγραφές σου με κράτησες σε μια αγωνία τι να σου πω! Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που σου την έφερα και εσένα, Μαίρη μου, και χαίρομαι και που σου άρεσε η ιστορία μου!
   Η αλήθεια είναι ότι πίστευα πως η αναφορά και μόνο του ονόματος της Αλίκης θα σας "ξυπνούσε", αφού γνωρίζετε πια πολύ καλά τον τρόπο που γράφω και την ροπή μου προς τα, πειραγμένα και μη, παραμύθια. Αλλά, βέβαια, φρόντισα ταυτόχρονα να θολώσω και τα νερά, με όλη αυτή την θριλεροκατάσταση. Και, ναι, ίσως η κατάληξη να ήταν αρκετά αναπάντεχη, τώρα που το ξανασκέφτομαι (μάλλον, επειδή εγώ την είχα ήδη στο μυαλό μου, τη θεωρούσα και πιο προφανή από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα).
   Καλή έμπνευση και σε εσένα, εύχομαι!
   Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή
 10. Η Πίπη στη χώρα τών θαυμάτων!

  Εγώ πάλι, πιο πολύ έβλεπα τον κακό τον λύκο, παρά το κουνέλι! 😛 Δεν μου έκοψε ντιπ για ντιπ.. Σαν ποδοσφαιρικός αγώνας η ιστορία σου, Πίπη μου, έβαλες το γκολ στο 90' ..κι άντε γεια! 😊 Πέρασα πολύ ωραία μέσα σε αυτό το παραμύθι, να 'σαι πάντα καλά να μας ξαφνιάζεις και να μας συναρπάζεις! 🐇🌼💚

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι πάρα πολύ που σου άρεσε η ιστορία μου, Πέτρα μου, που σε παρέσυρα μέσα της και που το ευχαριστήθηκες κιόλας! Η αλήθεια είναι ότι όταν την έγραφα δεν ήμουν και τόσο σίγουρη ότι τα είχα καταφέρει όσο καλά επιθυμούσα, αλλά τώρα, διαβάζοντας τα σχόλιά σας καταλαβαίνω ότι μάλλον δεν ξέρω πού πάνε τα τέσσερα!
   Αλλά δεν πειράζει, γι'αυτό με αγαπάτε!
   Φιλάκια πολλά και παραμυθένια

   Διαγραφή
 11. Μια ιστορία, όμορφα κεντημένη, από κλωστές ενός αγαπημένου παραμυθιού, ευφυέστατου χιούμορ και δυνατών στοιχείων θρίλερ. Αγάπησα την έμφαση σε κάποιες λεπτομέρειες που έχτισαν την ατμόσφαιρα και την αγωνία που μας δημιούργησες Πίπη μου!
  Μπράβο σου! Υπέροχη συμμετοχή! Σε ευχαριστούμε πολύ που τη μοιράστηκες μαζί μας.
  Καλό βράδυ :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε, Μαρίνα μου, και που η "επένδυσή" μου στη δημιουργία ατμόσφαιρας απέδωσε καρπούς. Και χαίρομαι επίσης που σου αρέσει και εσένα η Αλίκη, εγώ τη λατρεύω. Μέχρι που έχω μάθει απ'έξω και το τραγουδάκι με τον ξυλουργό και το θαλάσσιο ελέφαντα, φαντάσου!
   Φιλάκια πολλά και καλές εμπνεύσεις και σε εσένα, εύχομαι

   Διαγραφή
 12. Τί να πω εγώ τώρα;
  Ότι κατάλαβα από την αρχή;
  Αμ δε!
  Περίμενα κι αγωνιούσα μη πεταχτεί κανένα ποντίκι κι αρχίσω και τρέχω πριν από την Αλίκη.
  Δεν υπήρχε περίπτωση να μείνω ούτε δευτερόλεπτο σ αυτό το σπίτι.
  Κι εκεί που διάβαζα, τσουπ ο λαγός με το ρολόι τσέπης.
  Παρτα Ρένα, σας την έφερε πάλι.
  Είπα κι εγώ δεν μπορεί να τελειώσει η ιστορία χωρίς να γελάσω.
  Την διάβασα από την αρχή και γελούσα πολύ.
  Μα ήταν ολοφάνερο.
  Μπράβο σου.
  Υπέροχο!
  Να είσαι καλά.
  Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ώστε κι εσύ την πάτησες, Ρένα μου, πολύ χαίρομαι, η λίστα με τα "θύματά" μου μεγαλώνει, χε, χε! Ακόμα περισσότερο χαίρομαι, βέβαια, που γέλασες κιόλας, ήταν ένα σημαντικό ζητούμενο, που με το πολύ θρίλερ φοβόμουν ότι είχε μείνει στην απ'έξω!
   Φιλάκια πολλά και σε εσένα και αναμένω τη δικιά σου δημιουργία, όταν προκύψει

   Διαγραφή
 13. Αμ εγώ η τελευταία και καταϊδρωμένη τι να πω Πίππη μου; Ασε δε που δεν έχω διαβάσει αυτό το παραμύθι, απλά σαν τίτλο τον έχω ακούσει και κάποιες εικόνες έχω δει...😯 και άντε τώρα να συνδυάσω την δική σου Αλίκη με αυτήν του Παραμυθιού! Με τίποτα!
  Οπότε, για μένα, ήταν ένα ευφυέστατο σενάριο με θρίλερ στοιχεία (εξ άλλου Πίππη είσαι, ότι θέλεις κάνεις😊) και την δική σου γνώριμη χιουμοριστική πινελιά!! Συναρπαστική η ανάγνωσή του! Μπράβο Πίππη μου! Στέλνω αγκαλιές αγάπης !! 🤗🧡

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ε, εντάξει, Ρούλα μου, αφού το ξέρεις: οι έσχατοι έσονται πρώτοι! Οπότε, μην ανησυχείς, και μην ιδρώνεις, δεν φτάνει που έκοψες πρώτη το νήμα στον δεύτερο κύκλο, να ιδρώνεις και για να διαβάσεις τις συμμετοχές; Δεν κάνει...
   Χαίρομαι που σου άρεσε η ιστορία μου, και ας μην την έχεις διαβάσει την πρωτότυπη Αλίκη, έτσι κι αλλιώς της έχω αλλάξει τα φώτα, τόσο, που δεν αναγνωρίζεται!
   Φιλάκια πολλά και από εμένα

   Διαγραφή
 14. Τι όμορφα που τα συνδύασες όλα Πίπη μου και στο τέλος μας έδωσες την δική σου εκδοχή που είναι εξίσου μυστηριώδης και συγκλονιστική όσο και η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων. Μόνο που η δική σου βρέθηκε στη χώρα των Φόβων και να είναι καλά το κουνέλι που την έφερε στα συγκαλά της. Τέλειο το παραμύθι σου και η ατμόσφαιρά του!!!
  Πολλά φιλιά Πίπη μου κι ευχαριστώ πολύ για την μαγεία που πάντα μου χαρίζεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρομαι που την ευχαριστήθηκες την εκδοχή μου, Μαρία μου, και που σου άρεσε η ατμόσφαιρά της, ήταν ίσως το πιο σημαντικό από τα ζητούμενά μου η ατμόσφαιρα.
   Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ για την επίσκεψη, και περιμένω να διαβάσω και τη δικιά σου μαγεία, μην ξεχνιόμαστε! Όταν την ετοιμάσεις, εννοείται...
   Να έχεις μια υπέροχη Κυριακή. Φιλάκια πολλά

   Διαγραφή

To comment or not to comment? That is the question