Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Απεργιακές κινητοποιήσεις



     Τελευταία νέα από το στρατηγείο του Άη-Βασίλη. Συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα η απεργία των ξωτικών που εργάζονται στις παραδόσεις. Υπενθυμίζουμε ότι τα ξωτικά ξεκίνησαν την απεργία τους διεκδικώντας ανταλλαγή πόστου με τα ξωτικά που εργάζονται στις κατασκευές και στις συσκευασίες.
     Σύμφωνα με το συνδικαλιστικό εκπρόσωπο των ξωτικών που εργάζονται στις παραδόσεις, τα ξωτικά ουσιαστικά διεκδικούν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους που εργάζονται σε συνθήκες ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας, κάτι το οποίο είναι αδύνατο για όσους εργάζονται στις παραδόσεις, καθώς εκείνοι εκτίθενται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Να θυμίσουμε ότι οι παραδόσεις συνεχίζουν να γίνονται με απαρχαιωμένα, ανοιχτά έλκηθρα, χωρίς ούτε καν θερμαινόμενα καθίσματα, με αποτέλεσμα τα ξωτικά που συνοδεύουν τον Άη-Βασίλη στις παραδόσεις να ταλαιπωρούνται από επίμονο συνάχι και, σε μερικές περιπτώσεις, να παθαίνουν και κρυοπαγήματα.
     Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των ξωτικών τόνισε ότι η απεργία θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η ισότητα όλων των εργαζομένων ή, τουλάχιστον, η εναλλαγή των ξωτικών στις διάφορες θέσεις, ούτως ώστε να εξομαλυνθούν οι ανισότητες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του συνδικαλιστικού εκπροσώπου, ήρθε ο καιρός του εκσυγχρονισμού, καθώς το λεγόμενο job rotation είναι μία συνήθης πρακτική σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε σύσφιξη των σχέσεων όλων των τομέων παραγωγής.
     Στον αντίποδα των δηλώσεων αυτών, ο εκπρόσωπος των ξωτικών που εργάζονται στις κατασκευές δήλωσε ότι η εναλλαγή δεν μπορεί να γίνει, καθώς η κατασκευή παιχνιδιών απαιτεί πολυετή εκπαίδευση και υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των παραδόσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος των ξωτικών που εργάζονται στις συσκευασίες, εξέφρασε την άποψη ότι η συσκευασία απαιτεί καλλιτεχνικό αισθητήριο και λεπτούς χειρισμούς, κάτι που δεν αποτελεί απαραίτητο προσόν για όσους εργάζονται στις παραδόσεις.
     Από το περιβάλλον του Άη-Βασίλη εκφράστηκε η άποψη ότι ο χρόνος που επιλέχθηκε για τις κινητοποιήσεις δεν είναι ο κατάλληλος, καθώς τέτοια εποχή εκατομμύρια παιδιά περιμένουν τα δώρα τους και η Πρωτοχρονιά κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, και ότι ο ίδιος είναι πρόθυμος να συζητήσει τα αιτήματα των ξωτικών, αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Καθώς, όμως, η πλευρά των ξωτικών αρνήθηκε να διακόψει την απεργία, από το περιβάλλον του Άη-Βασίλη εκδόθηκε έκτακτο ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο προτείνεται να δοθούν στα ξωτικά που εργάζονται στις παραδόσεις βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ούτως ώστε να αντισταθμιστούν οι διαφορές, καθώς επίσης και ότι είναι υπό συζήτηση πρόταση για συνταξιοδότηση σε μικρότερη ηλικία από τα υπόλοιπα ξωτικά.
     Ο εκπρόσωπος των ξωτικών που εργάζονται στις κατασκευές δήλωσε ότι το όριο της συνταξιοδότησης πρέπει να παραμείνει ενιαίο και αν υπάρξει μείωση, αυτή να ισχύσει για όλους τους κλάδους, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο εκπρόσωπος των ξωτικών που εργάζονται στις συσκευασίες. Ο εκπρόσωπος του Άη-Βασίλη δήλωσε ότι μία μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δέκα χρόνια ουδόλως θίγει τα κεκτημένα εργατικά δικαιώματα, και ότι αποτελεί ένα είδος απονομής εργατικής δικαιοσύνης, καθώς οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις παραδόσεις υπολείπονται, κατά κοινή ομολογία, εκείνων των υπολοίπων εργαζομένων.
     Σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση, η σύζυγος του Άη-Βασίλη προσφέρθηκε να πλέξει μάλλινα σκουφιά, κασκόλ και χοντρές κάλτσες για τα ξωτικά που εργάζονται στις παραδόσεις, καθώς επίσης και μάλλινα καλύμματα για τα καθίσματα των ελκήθρων. Αυτό έγινε εν μέρει αποδεκτό από την πλευρά του Άη-Βασίλη, καθώς η ενασχόληση της συζύγου του με το πλέξιμο σκουφιών, κασκόλ, καλτσών και καλυμμάτων σημαίνει ότι θα απουσιάζουν οι συνταγές-υπερπαραγωγή από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, λόγω έλλειψης χρόνου. Ο Άη-Βασίλης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη σύζυγό του, ούτως ώστε να μη λείψει, τουλάχιστον, από το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, η σούπα από κάστανο, που είναι η αγαπημένη του, καθώς επίσης και η πουτίγκα με δαμάσκηνα, κουκουνάρια και μαρμελάδα αγριοκέρασου, που αποτελεί την αδιαμφισβήτητη σπεσιαλιτέ της.
     Σε έκτακτη γενική συνέλευση των ξωτικών συζητήθηκαν οι προτάσεις του Άη-Βασίλη, οι οποίες όμως κρίθηκαν ανεπαρκείς από την πλειοψηφία. Τα ξωτικά που εργάζονται στις μεταφορές θεωρούν ότι τα μάλλινα σκουφιά κτλ. θα βελτιώσουν λίγο την κατάσταση, αλλά δε θα επιλύσουν το πρόβλημα και προτείνουν τη χορήγηση ειδικών, ισοθερμικών στολών και εσωρούχων. Ο Άη-Βασίλης δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει μία τέτοια λύση, μόνο που θα πρέπει να βρεθεί τρόπος οι ισοθερμικές στολές να μοιάζουν με παραδοσιακές στολές ξωτικών.
     Καθώς οι συνομιλίες γίνονται πλέον σε πνεύμα συναίνεσης, η πιθανότητα συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών είναι αυξημένη. Ευχή όλων μας είναι το έλκηθρο του Άη-Βασίλη να πετάξει στον ουρανό και η παράδοση των δώρων να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Αν, παρ'όλα αυτά , υπάρξουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις, μην στενοχωριέστε και μην απελπίζεστε. Στο τέλος, όλα θα τακτοποιηθούν. Απλώς κάντε λίγη υπομονή. Λόγω της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To comment or not to comment? That is the question